Bar Vegas

Bar Vegas #65 – Nic do stracenia – Twist na Old Fashioned

Nic do stracenia to moja propozycja do tegorocznej edycji konkursu barmańskiego Old Fashioned Masters 2022, gdzie zadaniem było przygotowanie autorskiego twistu cocktailu Old Fashioned, na bazie bourbonu Woodford Reserve Distiller’s Select.

Recepturę tworzyłem w myśl reguły “Less waste, more creativity” – dzięki temu ze składników, powszechnie uważanych za odpadki, czyli skórek z bananów i mandarynek powstało bananowo – mandarynkowe oleo saccharumi tynktura cytrusowo – korzenna, które połączyłem z whiskey Woodford Reserve.

Do przygotowania bananowo – mandarynkowego oleo saccharum potrzebujemy 75g  skórek z bananów, 50g skórek z mandarynek i 75g cukru białego kryształu. Skórki zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy pojemnik i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do użycia.

Tynkturę cytrusowo – korzenną można przygotować równie łatwo. Potrzebujemy zesty z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn bez albedo, czyli białej wewnętrznej skórki, dwa goździki, gwiazdkę anyżu, rozgniecione ziarno kardamonu i ½ laski cynamonu. Całość zalewamy 100ml spirytusu i pozostawiamy na 2 tygodnie w zacienionym miejscu od czasu do czasu wstrząsając pojemnikiem.

Jak wykonać cocktail i w jakich proporcjach zmieszać składniki? Na te pytania odpowiadam poniżej.

Skład:

60ml Woodford Reserve Distiller’s Select
5ml bananowo – mandarynkowe oleo saccharum
5 ml tynktura cytrusowo –korzenna
2D Angostura Cocoa Bitters

Garnish – chips bananowy

Wykonanie:

Ulubioną niską szklankę chłodzimy w zamrażarce lub zasypujemy lodem i pozostawiamy na czas przygotowania cocktailu, żeby mogła się schłodzić. Do szklanicy barmańskiej dodajemy kolejno bananowo – mandarynkowe oleo saccharum, tynkturę cytrusowo – korzenną, Bitters kakaowy i Bourbon. Szklanicę uzupełniamy lodem i mieszamy cocktail przez około 30 sekund, do momentu optymalnego schłodzenia i rozwodnienia cocktailu. Gotowy napój przelewamy do schłodzonej szklanki, do której dodajemy świeże kostki lodu – im większe tym lepsze.
Cocktail dekorujemy chipasmi bananowymi.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • https://moje-drinki pl/bar-vegas-65-nic-do-stracenia-twist-na-old-fashioned/
Kamil Piaskowy

Share
Published by
Kamil Piaskowy

Recent Posts

Butelka wieczoru #83 – Tullamore D.E.W. Original Irish Whiskey

Tullamore D.E.W. Original to jedna z wiodących marek irlandzkiej whiskey na rynku. Swoją wyjątkową łagodność…

1 rok ago

Nowe otwarcie – kilka słów o ciszy przez ostatnie miesiące.

Cześć, Na wstępie dziękuję wszystkim, którzy ciągle odwiedzają Moje-Drinki.pl i obserwują nas w naszych social…

1 rok ago

Bar Vegas #64 – Tropical Vodka Sour

Tropical Vodka Sour to kolejny prosty pomysł na słodko-kwaśny i typowo letni cocktail na bazie…

2 lata ago

Bar Vegas #63 – Daisy B

Popularność Tequili wzrasta w niesamowitym tempie, a widać to nie tylko podczas obserwacji trendów w…

2 lata ago

Bar Vegas #62 – Summer Vodka Sour

Połączenie smaków słodkiego i kwaśnego to najpopularniejsza mieszanka, która pozwala na kreowanie nieograniczonej ilości cocktaili…

2 lata ago

Butelka wieczoru #82 – Minister – Destylat z piwa

Jakiś czas temu na Instagramie [LINK] opowiadałem o destylacie z piwa MINISTER. Wyprodukowany został na…

2 lata ago