Ostatnio zastanawiałem się jak wnieść bożonarodzeniowy klimat do klasycznego cocktailu Old Fashioned. Nie chciałem jednak dodawać do niego, soków owocowych, ani dodatków, które przyćmiłyby charakter użytej whiskey.

Dlatego postanowiłem w duchu „No Waste” wykorzystać skórki z mandarynek i przygotować z nich domowe i bardzo aromatyczne oleo saccharum. Jest to syrop powstały z zasypania umytych skórek cytrusowych cukrem. Po około dwóch dniach cukier powinien stworzyć gęsty, oleisty i bardzo aromatyczny syrop – trzeba jednak pamiętać, że psuje się on stosunkowo szybko, a jego trwałość to około 3 dni od uzyskania gotowego syropu.

Old Fashioned to mieszanka cukru, bittersa, wody i whiskey – w naszym Christmas Old Fashioned zwykły cukier zastąpiliśmy aromatycznym oleo z mandarynek, którego aromat unosi się nad szklanką. Kolejną rzeczą, którą zmieniliśmy w odniesieniu do podstawowej receptury jest zastosowanie mieszani bittersów – aromatycznego i pomarańczowego, jednak śmiało można wykorzystać wyłącznie angosturę lub inny bitters aromatyczny, który posiadacie w domu. Aby całość odpowiednio rozwodnić i schłodzić wszystkie składniki mieszany w szklanicy barmańskiej przez 30 sekund, a następnie przelewamy do schłodzonej szklanki typu old-fashioned z kilkoma kostkami lodu.

Warto spróbować tej wersji tradycyjnego Old Fashioned, tym bardziej, że pewnie w każdym domu w okresie świątecznym znaleźć można mandarynki. Po co wyrzucać skórki, skoro można jeszcze je z pożytkiem wykorzystać.

Poniżej pełny przepis i opis wykonania.

Skład:
60 ml Bourbon Whiskey
10 ml Mandarynkowe Oleo saccharum
1D Aromatic Bitters
1D Orange Bitters (Opcjonalnie)

Wykonanie:

Szklankę typu old-fashioned chłodzimy lodem i zostawiamy na czas przygotowania cocktailu. Do szklanicy barmańskiej dodajemy syrop oleo ze skórek mandarynkowych, bittersy – ja połączyłem tradycyjną Angosturę z domowym bittersem pomarańczowym, który dodatkowo podbił cytrusowe nuty cocktailu. Na koniec dodajemy 60ml ulubionego Bourbonu, świetnie sprawdzi się również Rye Whiskey. Szklanicę uzupełniamy dużą ilością lodu i mieszamy około 30 sekund.
Ze szklanki wyrzucamy lód i uzupełniamy świeżym, przelewamy cocktail i ozdabiamy zestem ze skórki pomarańczy.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!