Nic do stracenia to moja propozycja do tegorocznej edycji konkursu barmańskiego Old Fashioned Masters 2022, gdzie zadaniem było przygotowanie autorskiego twistu cocktailu Old Fashioned, na bazie bourbonu Woodford Reserve Distiller’s Select.

Recepturę tworzyłem w myśl reguły “Less waste, more creativity” – dzięki temu ze składników, powszechnie uważanych za odpadki, czyli skórek z bananów i mandarynek powstało bananowo – mandarynkowe oleo saccharumi tynktura cytrusowo – korzenna, które połączyłem z whiskey Woodford Reserve.

Do przygotowania bananowo – mandarynkowego oleo saccharum potrzebujemy 75g  skórek z bananów, 50g skórek z mandarynek i 75g cukru białego kryształu. Skórki zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy pojemnik i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do użycia.

Tynkturę cytrusowo – korzenną można przygotować równie łatwo. Potrzebujemy zesty z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn bez albedo, czyli białej wewnętrznej skórki, dwa goździki, gwiazdkę anyżu, rozgniecione ziarno kardamonu i ½ laski cynamonu. Całość zalewamy 100ml spirytusu i pozostawiamy na 2 tygodnie w zacienionym miejscu od czasu do czasu wstrząsając pojemnikiem.

Jak wykonać cocktail i w jakich proporcjach zmieszać składniki? Na te pytania odpowiadam poniżej.

Skład:

60ml Woodford Reserve Distiller’s Select
5ml bananowo – mandarynkowe oleo saccharum
5 ml tynktura cytrusowo –korzenna
2D Angostura Cocoa Bitters

Garnish – chips bananowy

Wykonanie:

Ulubioną niską szklankę chłodzimy w zamrażarce lub zasypujemy lodem i pozostawiamy na czas przygotowania cocktailu, żeby mogła się schłodzić. Do szklanicy barmańskiej dodajemy kolejno bananowo – mandarynkowe oleo saccharum, tynkturę cytrusowo – korzenną, Bitters kakaowy i Bourbon. Szklanicę uzupełniamy lodem i mieszamy cocktail przez około 30 sekund, do momentu optymalnego schłodzenia i rozwodnienia cocktailu. Gotowy napój przelewamy do schłodzonej szklanki, do której dodajemy świeże kostki lodu – im większe tym lepsze.
Cocktail dekorujemy chipasmi bananowymi.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!