Tropical Vodka Sour to kolejny prosty pomysł na słodko-kwaśny i typowo letni cocktail na bazie wódki.
Do jego wykonania można użyć zarówno gotowego syropu o smaku marakui, jak i syropu w wersji home made.
Jak zrobić domowy syrop z marakui?
Skład:
275 g cukier biały kryształ
250 g woda
4 szt marakuja
Wykonanie:
Z cukru i wody gotujemy w garnku syrop i po zagotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonego syropu dodajemy miąższ z 4 owoców marakui i pozostawiamy na około 2-4 godzin.
Następnie za pomocą gęstego sita odcedzamy syrop od miąższu – bez wyciskania.
Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce max. przez około 2 tygodnie.
Kiedy mamy już wszystkie składniki możemy przystąpić do przygotowania cocktailu. W tym celu potrzebować będziemy shakera i podstawowych akcesoriów barmańskich takich jak miarka, czy sitko barmańskie. Cocktail można serwować w niskiej szklance na kostkach lodu lub w kieliszku cocktailowym bez lodu.
Dokładny skład i sposób wykonania cocktailu Tropical Vodka Sour znajdziecie poniżej.
Skład:
40 ml wódka czysta
40 ml sok z cytryny
20 ml sok jabłkowy
30 ml syrop z marakui
20 ml białko jaja/albumina/aquafaba
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i wytrząsamy bez lodu, a następnie uzupełniamy shaker kostkami lodu i pompownie wytrząsamy. Cocktail odcedzamy do niskiej szklanki z kostkami lodu lub kieliszka cocktailowego, ozdabiamy połową plasterka grapefruita i szczytem mięty.
Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- https://moje-drinki pl/tag/drink-dla-mezczyzn/
Dodaj komentarz