Polish Martini to cocktail nawiązujący do Polskiej kultury i bazujący na typowo Polskich składnikach, jednak stworzony przez Znanego i cenionego na całym Świecie brytyjskiego barmana Richarda Arthura “Dicka” Bradsella.

Dock Bradsell wymyślił tę kompozycję dla swojego teścia Victora Sarge – mającego Polskie korzenie.
Oryginalna receptura zakładała tak jak poniżej użycie wszystkich składników w równych proporcjach. Owocem ewolucji tego cocktailu jest jednak zmiana polegająca na podmianie pierwotnie używanego klarownego, pasteryzowanego soku z jabłek, na wyciskany mętny sok, najlepiej świeży.

Przygotowanie tego cocktailu jest bajecznie proste i polega wyłącznie na wytrząśnięciu wszystkich składników w shakerze i przelaniu napoju do schłodzonego kieliszka cocktailowego.

Polish Martini to dosyć mocny i lekko słodki cocktail, który przypadnie do gustu przede wszystkim mężczyznom, choć i kobiety odnajdą w nim coś dla siebie. Szczerze polecam spróbować!

Skład:

20 ml Żubrówka Bison Grass
20 ml Żubrówka Czarna
20 ml likier miodowo- korzenny (Krupnik)
20 ml sok jabłkowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki energicznie wytrząsamy w shakerze wypełnionym lodem i przelewamy przez podwójne sito do schłodzonego kieliszka cocktailowego. Kieliszek ozdabiamy gałązką świeżej mięty lub fragmentem jabłka.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!