Whiskey Chattanooga pojawia się na blogu w związku z pojawieniem się na rynku RISa z browaru Tenczynek leżakowanego w beczkach po tej właśnie whiskey. Dlatego czekając na swoją butelkę postanowiłem uruchomić kontakty i zdobyć sampla Chattanooga Whiskey 1816 Reserve czyli podstawowego wypustu ze stajni Chattanooga Whiskey Company.
Przeglądając stronę internetową Chattanooga Whiskey zauważyłem, że w firmowym sklepiku można oprócz standardowych gadżetów zakupić również beczki używane do starzenia whiskey Chattanoga w cenie 175 USD.
Obecnie destylarnia Chattanooga znajduje się w małym lokalu, który znacząco ogranicza możliwości produkcyjne. Początkowo jednak produkowali oni swoją whiskey kontraktowo w innych destylarniach poza miejscowością Chattanooga, co budziło spore kontrowersje pośród mieszkańców. W planach na najbliższe lata jest znacząca rozbudowa destylarnii i budowa nowego kompleksu na przedmieściach miasta Chattanooga, co znacząco może wpłynąć na produkcję i dostępność ich produktów.
Chattanooga Whiskey 1816 Reserve to bourbon leżakowany w charakterystycznych dla tego gatunku wypalanych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Whiskey ta składa się w ¾ z zacieru kukurydzianego, 21% stanowi żyto, a pozostałe 4% zacieru to słód jęczmienny. Whiskey ta nie posiada deklaracji wieku, ale na etykiecie odnaleźć można adnotację „Straight Bourbon” czyli w beczkach spędził minimum 2 lata, chociaż smak wskazuje, że spędził tam trochę dłużej. Mistrzem destylacji jest Grant McCracken. A whiskey Chattanooga pochodzi z eksperymentalnego destylatora nazywanego przez właścicieli i pracowników „Doc”. Oprócz dwóch standardowych edycji 1816 Reserve i 1816 Cask w destylarnii tej produkowane są również whiskey z tzw. linii eksperymentalnej.
Jak więc smakuje whiskey Chattanooga? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w poniższej nocie degustacyjnej.
Informacje Podstawowe
Nazwa: Chattanooga Whiskey 1816 Reserve
Kraj pochodzenia: USA
Zawartość alkoholu: 45%
Gatunek: Bourbon
Destylarnia: Chattanooga Whiskey Company
Cena: 33 USD
Nota Degustacyjna
Oko: Po przelaniu sampla do kieliszka i delikatnym zakręceniu oczy przykuwają długie i smukłe łzy i piękny bursztynowy kolor.
Nos: Po pierwszym przystawieniu nosa nie powiedziałbym, że whiskey ta ma 45% alkoholu. Zapach dosyć słodki, z akcentami miodu, wosku pszczelego, toffi i sporej dawki wanilii. Słodycz przełamana jest aromatem świeżego drewna, oraz delikatnym ziemistym zapachem. Całość mimo, że niezbyt skomplikowana jest bardzo przyjemna.
Smak: O ile w aromacie zwiększona zawartość alkoholu nie dawała o sobie znać tak pierwszy łyk był dla języka chrztem bojowym. Po chwili jednak jak zwykle przyzwyczaił się do alkoholu i pozwolił na odkrywanie ukrytych pod nim smaków. Chattanooga Whiskey tak jak sugerował aromat należy do trunków słodszych. W smaku wyczuć można miód spadziowy i dużo wanilii. Poza słodyczą jest w niej dużo ostrości i pieprzności charakterystycznej dla whiskey żytnich. Całość podbita jest zdecydowaną dębową tanicznością. Smak przyjemny, ale nie jest to do końca moja bajka.
Finish: Po przełknięciu w ustach pozostaje krótki pieprzny, rozgrzewający i taniczny posmak.
Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!
Tullamore D.E.W. Original to jedna z wiodących marek irlandzkiej whiskey na rynku. Swoją wyjątkową łagodność…
Nic do stracenia to moja propozycja do tegorocznej edycji konkursu barmańskiego Old Fashioned Masters 2022,…
Cześć, Na wstępie dziękuję wszystkim, którzy ciągle odwiedzają Moje-Drinki.pl i obserwują nas w naszych social…
Tropical Vodka Sour to kolejny prosty pomysł na słodko-kwaśny i typowo letni cocktail na bazie…
Popularność Tequili wzrasta w niesamowitym tempie, a widać to nie tylko podczas obserwacji trendów w…
Połączenie smaków słodkiego i kwaśnego to najpopularniejsza mieszanka, która pozwala na kreowanie nieograniczonej ilości cocktaili…