Na rynku pojawia się coraz więcej wysokiej jakości alkoholi mocnych. W maju bieżącego roku swoją premierę miała marka Kruk Vodka. Na chwilę obecną wódki te dostępne są w dwóch wariantach – wytwarzanych z polskiego żyta i polskich ziemniaków.

Za marką Kruk stoją Joanna Bujarska – Ciszek oraz Mikołaj Ciaś. Postanowili wykorzystać swoje wieloletnie doświadczenie w branży alkoholowej tworząc najwyższej jakości wódki tworzone bez pośpiechu, ze starannością, korzystając z tradycyjnych metod produkcji.

Wódki Kruk produkowane są w manufakturze mieszczącej się w XVIII wiecznym kompleksie pałacowym Nakomiady – historia pałacu przekazywana w legendach sięga jednak czasów średniowiecza. Produkcja odbywa się w małych partiach, a butelkowanie, korkowanie i etykietowanie odbywa się ręcznie. Każda butelka posiada również ręcznie wypisany na etykiecie numer butelki.

Butelka i oprawa graficzna etykiety od razu sugeruje, że mamy do czynienia z wódkami kategorii premium. Owalna butelka z grubego szkła zamykana korkiem dobrze leży w dłoni i świetnie prezentuje się w barku, oraz na stole. Na etykiecie w formie obwoluty poza nazwą i surowcem wykorzystanym do produkcji znaleźć możemy wiele ciekawych informacji m.in. garść ciekawostek odnośnie idei, które przyświecały jej powstaniu, oraz symboliki kruków. Warto wspomnieć również, że wódki te mają podwyższoną zawartość alkoholu do 41,6% ABV.

Żeby w pełni cieszyć się wszystkim co oferują wódki Kruk, warto robić to bez pośpiechu. Dobrą wódkę można przecież pić tak jak whisky, bourbon czy cognac. Wódki Kruk smakują dobrze zarówno w temperaturze pokojowej jak i schłodzone, czy podane na lodzie. Każda z wódek zostanie również szczegółowo opisana w indywidualnym wpisie na blogu, w którym znajdziecie m.in. szczegółowe noty degustacyjne.

Podziel się swoją opinią w komentarzy! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!