Na przestrzeni ostatnich miesięcy zauważyć można systematyczny wzrost popularności piw belgijskich. Z tego powodu postanowiliśmy sprawdzić, co kryje się za tym fenomenem. Czy tajemnicą tej rosnącej popularności jest niezwykły smak, niespotykane właściwości czy jest to tylko wpływ chwilowej mody.
Na samym początku powiedzmy jak produkowane są piwa belgijskie i co sprawia, że są one tak wyjątkowe. Piwa te są piwami górnej fermentacji (belgian ale) . Co bardzo ważne i charakterystyczne dla belgijskiego sposobu warzenia piwa, nie dodaje się do nich drożdży- w początkowej fazie produkcji pozostawia się otwarte kadzie, do których przedostają się znajdujące się w powietrzu atmosferycznym charakterystyczne dla danego miejsca szczepy drożdży. W tym właśnie tkwi tajemnica piw belgijskich.
Do naszego przeglądu wybraliśmy 5 najpopularniejszych w naszym kraju piw belgijskich. Są to:
– Leffe
– Duvel
– Jupiler
– Palm
– Seef
Każdemu z piw poświęcony zostanie osobny wpis, a po zakończeniu przeglądu pojawi się wpis, w którym jeszcze raz podsumujemy wszystko co dotyczy degustowanych w przeglądzie piw.
Zapraszamy!
23 września 2014 at 11:23
Obstawiam, że belgijską rywalizację wygra Palm 🙂
24 września 2014 at 11:08
Kiedy można się spodziewać wpisów o konkretnych piwach?
pio34trek ostatnio opublikował…Witamy na stronie!
24 września 2014 at 11:14
Dzisiaj wieczorem na blogu pojawi się Leffe, a w weekend Duvel.