Kiedy do Polski przychodzi fala upałów każdy szuka sposobu na ochłodę. Dlaczego by nie podejrzeć i zaczerpnąć kilku pomysłów od Włochów, dla których takie temperatury to chleb codzienny. Włosi, w upalne popołudnia i wieczory chłodzą się orzeźwiającym Prosecco, warto więc spróbować tego sposobu!
Czym jest Prosecco?
Prosecco jest to tradycyjne włoskie wino musujące produkowane ze szczepu Prosecco, zwanego również Glera. Zmiana nazwy szczepu spowodowana jest koniecznością odróżnienia regionu od szczepu winogron. Prosecco produkowane jest w regionie Veneto znajdującym się na północnym wschodzie Włoch u podnóża Alp, oraz w pobliżu miast takich jak Treviso i Wenecja.
Bąbelki w prosecco, wytwarzane są w drodze naturalnych procesów. W odróżnieniu jednak od innych win, nie powstają one bezpośrednio w butelce (metoda szampańska). Refermentacja prowadzona jest w dużych hermetycznych zbiornikach, chroniących przed ulatnianiem się gazu, jest to tzw. metoda Charmata.
Prosecco to dosyć proste wino, jednak jego wyjątkowość tkwi w prostocie. Jego aromat i smak nie są skomplikowane dzięki czemu bardzo łatwo można rozpoznać poszczególne nuty i cieszyć się ich smakiem.
Mionetto Prosecco – tradycja od 130 lat
Historia marki Mionetto sięga roku 1887. Wtedy to Francesco Mionetto w miejscowości Valdobbiadene założył swoją pierwszą winnicę. Korzystne warunki klimatyczne i doskonałe gleby regionu Veneto pozwoliły na rozwój rodzinnego interesu. Dzięki pasji, pracowitości i ciągłemu dążeniu do doskonałości marka Mionetti osiągnęła wysoką i stabilną pozycję na rynku, podbijając serca konsumentów.
Mionetto Prosecco Doc Terviso Brut charakteryzuje się doskonałym balansem pomiędzy słodyczą, a kwasowością. Wyczuć możemy w nim nuty świeżych winogron, cytrusów – głównie limonki i cytryny, jabłek i gruszek. To lekkie połączenie zdobyło już miliony podniebień na Świecie, warto więc przekonać się co jest w nim takiego wyjątkowego.
Jak serwować
Serwowanie Prosecco nie jest żadną sztuką, ważne jedynie żeby było odpowiednio schłodzone do temperatury 6-8°C. Mionetto Proseco to świetny aperitif, doskonale pasuje również do lekkich przekąsek takich jak np. sushi, wędzone ryby, owoce morza lub soczyste sezonowe owoce.
Słodko-kwaśny smak Mionetto Prosecco sprawia, że doskonale nadaje się również do przygotowania lekkich drinków takich jak np. Bellini – połączenie wina musującego z przecierem brzoskwiniowym, lub Mimosa – banalny, ale niesamowicie smaczny mix Prosecco i soku pomarańczowego.
Można skorzystać również z internetowego patentu na podanie Mionetto Prosecco razem z kostkami lodu przygotowanymi z zamrożonych soków owocowych. Możemy podać je również z zamrożonymi winogronami lub innymi sezonowymi owocami. Istotne, żeby chwile w towarzystwie Mionetto sprawiały nam przyjemność.
Wygraj atrakcyjne nagrody z Mionetto!
Z okazji 130 rocznicy powstania marki zorganizowano konkurs, w którym wygrać można m.in. wyprawę do Włoch, komplet biżuterii, Mionetto Prosecco Magnum 1,5l, oraz Mionetto Prosecco 750ml. Wystarczy jedynie zakupić wino musujące Mionetto i zachować paragon, a następnie w aplikacji dostępnej na stronie Konkurs-Mionetto.pl stworzyć własny projekt butelki Mionetto. Gotowy projekt należy opublikować na Instagramie lub przesłać w wiadomości prywatnej na Facebooku Mionetto Prosecco Polska. Pracę należy oznaczyć hashtagiem #130latmionetto
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- prosecco z pomarańczową etykietą
- https://moje-drinki pl/mionetto-prosecco-wloski-sposob-upaly/
- mionetti proseco
- mionetto prosecco
- najlepsze Whisky makers mark
16 sierpnia 2017 at 12:01
Towarzyszył nam podczas wesela 🙂
Chyba dzięki temu mam do niego taki sentyment 🙂
17 sierpnia 2017 at 12:33
Ja tam lubię to wino musujące z musem z malin 🙂 Pychotka 🙂