Jeśli maj to obowiązkowo także i grill, a do grillowanej kiełbaski lub karkówki najlepiej pasuje dobrze schłodzone piwo. Pozostaje pytanie jak je serwować i w jakim szkle podawać, żeby wydobyć z niego maksimum walorów smakowych i aromatów?
Piwo nie tylko w kuflu!
Zależnie od rodzaju piwa, które pijemy aby w pełni uwolnić jego smak i aromat powinniśmy serwować je w odpowiednim szkle. Nie do każdego piwa odpowiedni będzie masywny kufel, choć i z takiego w razie potrzeby możemy wypić nasz trunek.
Możemy wyróżnić siedem podstawowych rodzajów szkła, w którym serwujemy najpopularniejsze piwa.
Gdzie szukać szkła do piwa?
Większość sklepów w swoim asortymencie ma kufle i pokale do lagerów. Chcąc jednak kupić szklankę do pilznera czy choćby piwa pszenicznego trzeba nieźle się nabiegać.
Aby zaoszczędzić sobie czasu i zakwasów nabytych podczas przemierzania sklepowych alejek możemy wygodnie usiąść przed ekranem komputera i przeglądać sklepy internetowe, które posiadają naprawdę dobry asortyment. Minusem tego rozwiązania jest to, że jeśli zamawiamy po jednej lub po dwie szklanki, koszty wysyłki bardzo często sprawią, że będzie to mało opłacalny zakup.
Innym rozwiązaniem jest odwiedzenie jednego ze sklepów sieci IKEA – dokładnie tak, nie pomyliłem się. IKEAposiada w swoim asortymencie bogata gamę szklanek do piwa. Dodatkowym atutem jest fakt, ze ich ceny są nawet o kilka złotych niższe niż te oferowane w sklepach internetowych.
Jak serwować piwo?
Mówią, że idealne piwo musi mieć piankę na dwa palce, ale czy w domowych warunkach można w idealny sposób podać piwo? Oczywiście, że tak- wystarczy zachować kilka podstawowych zasad.
- Pokal lub kufel, w którym podawać będziemy piwo należy opłukać od wewnątrz zimną wodą. Robimy to z dwóch powodów. Po pierwsze, żeby wyczyścić naczynie z ewentualnych zanieczyszczeń które mogły się do niego dostać, a po drugie, żeby odpowiednio je schłodzić przed nalaniem do niego piwa.
- Otwartą butelkę trzymamy mniej więcej w połowie wysokości, tak żeby było nam jak najwygodniej. Kufel trzymamy za ucho, a pokal za stopkę lub w jego dolnej części.
- Nasze naczynie przechylamy pod kątem 45 stopni, a butelkę ustawiamy w poziomie. W taki sposób napełniamy około ¾ objętości kufla lub pokala.
- Następnie ustawiamy nasze naczynie w pionie i wlewamy do niego pozostałą część piwa. W tym momencie utworzy się obfita korona piany.
- Należy pamiętać, żeby nigdy nie dotykać brzegów kufla lub pokala butelką, z której nalewamy piwo.
Piwna alternatywa dla najpopularniejszych marek?
Na sklepowych półkach znajdziemy całą masę przeróżnych piw, jednak najczęściej sięgamy po znane i sprawdzone marki. Warto czasem spróbować czegoś innego i poznać nieco inne spojrzenie na piwo.
Będąc w Tesco warto do koszyka włożyć choć jedno z kilku świetnych piw. Pierwszym z nich jest Triple Blond- piwo w stylu belgijskim, a chmielone amerykańskim chmielem Cascade charakteryzującym się lekką goryczką i świeżym aromatem z żywicznymi i cytrusowymi nutami. Za butelkę o pojemności 330 ml zapłacimy 3,99 zł.
Kolejnymi piwami, na które warto zwrócić uwagę będąc w Tesco są piwa marki REBEL- Kolendra, Podwójnie chmielony i Dubeltowy.
Są to piwa idące z duchem czasu, ale nawiązujące do dawnych stylów piwnych. W sam raz na popołudnie przy grillu. Rebel Dubeltowy w butelce 330 ml to koszt 2,99 zł, a Kolendra i Podwójnie chmielony możemy kupić w cenie 3,49 zł za butelkę o pojemności 0,5 l.
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- okazjum
- dobry koniak zabka
Dodaj komentarz