Jesień rozgościła się już na dobre, w sadach trwają właśnie zbiory jabłek, a na polskich stołach coraz częściej pojawiają się robione z nich przetwory oraz cydr. Wciąż jednak większość z nas boi się z nim nieco poeksperymentować . Media kreują cydr jako zamiennik piwa. My chcemy Wam pokazać alternatywne sposoby wykorzystania cydru w drinkach i różnorakich napojach mieszanych.
Z czym mieszać?
Zacznijmy od podstaw – z czym można zmieszać cydr, żeby dobrze smakował, a później nie skutkowało to niepożądanym bólem głowy. Pierwszym i najoczywistszym dodatkiem do wszelakich jabłkowych przetworów jest cynamon. Do drinków można użyć syropu cynamonowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut.
Jeżeli o syropach mowa, to nie zapominajmy o takich klasykach jak syrop malinowy lub syrop z owoców granatu. Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów różnych firm, ale warto zwrócić uwagę na bardzo smaczne syropy firmy Excellence – Polska malina i Afrykański granat (dostępne m.in. w sieci Carrefour w cenie 8,28 za puszkę 0,7l). Dodatkowym atutem może być również to, że są one zapakowane w praktyczną i elegancką puszkę.
Co jeszcze będzie dobrze smakowało zmieszane z cydrem? Bardzo ciekawy smak daje połączenie wytrawnego jabłecznika (tradycyjna polska nazwa cydru) z likierem migdałowym, czyli amaretto. Jest to bardzo popularny likier, dostępny w przystępnych cenach w większości sieci handlowych. Carrefour w swojej ofercie ma likier Amaretto Diletto w cenie 28,35zł za butelkę o pojemności 0,7l, w Realu znaleźć możemy likier Amaretto Dream produkowany przez firmę Toorank w cenie 25,39 zł za butelkę o pojemności 0,5l w POLOmarkecie znajdziemy likier amaretto Romanza w cenie 21,99 zł za butelkę 0,5 l. Z powodzeniem można nimi zastąpić o wiele droższe markowe likiery firm takich jak Bols, czy De Kuyper.
Jaki Cydr i za ile?
Na sklepowych półkach znajdziemy bogatą ofertę cydrów w różnych wariantach smakowych. Jednak do drinków, najlepiej wykorzystywać cydry wytrawne i półwytrawne, dzięki czemu przygotowany przez nas drink nie będzie za słodki i przymulający a świeży i orzeźwiający.
Sieć sklepów Biedronka oferuje nam cydr App Cider w cenie 2,99 zł za butelkę 0,33l.
Na półkach największych sieci handlowych królują już od dawna Cydr lubelski (dostępny w Tesco w cenie 8,99 zł za litrową butelką, a w sieci sklepów Carrefour można kupić go za 10,45 zł za litr), oraz Cydr Dobroński (aktualnie znajdujący się w ofercie promocyjnej POLOmarketu w cenie 7,99 zł za butelkę 0,75 litra, znajdziemy go również w Carrefourze w cenie 10,49 za taką sama pojemność).
Czas na praktykę!
Skoro wiemy jaki cydr wybrać do naszego drinka, oraz z czym możemy go zmieszać przejdźmy do najsmaczniejszej części czyli przepisu na mój autorski drink, przygotowany specjalnie dla czytelników portalu Okazjum.pl
Drinki z cydrem wykonywać należy w szklanicy barmańskiej ponieważ jabłecznik jest napojem delikatnie gazowanym, a jego wytrząsanie mogło by spowodować konieczność malowania ścian na nowo.
‘Słoneczny Pocałunek’
Skład:
60 ml wytrawny lub półwytrawny cydr
20 ml Amaretto (np. Amaretto Diletto)
10 ml syrop z owoców granatu (np. syrop Excellence- Afrykański granat)
Wykonanie:
Kieliszek cocktailowy, w którym podawać będziemy drinka schładzamy za pomocą kilku kostek lodu.
Do szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem wlewamy amaretto i cydr. Oba składniki mieszamy, aby dobrze się połączyły i schłodziły.
Z kieliszka usuwamy lód, a brzeg kieliszka zwilżamy sokiem z cytryny i otaczamy w cynamonie lub przyprawie do piernika. Za pomocą streinera przelewamy do kieliszka przygotowany drink. Na koniec ostrożnie wlewamy do kieliszka 10 ml syropu z owoców granatu, tak aby utworzył on na spodzie kieliszka osobną warstwę.
Bon Appetit!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- drinki z cydrem
- drink z cydrem
- drink z cydrem lubelskim
- drinki z cydru
- drinki z cydrem lubelskim
12 października 2014 at 18:31
Muszę spróbować tego słonecznego pocałunku 😉 Myślę, że do tego drina wybiorę cydr lubelski.
13 października 2014 at 18:43
Też mam ochotę próbować tego specjału 😉 A Lubelski jest wytrawny czy półwytrawny?
13 października 2014 at 21:45
Cydr Lubelski smakowo jest pomiędzy półwytrawnym, a pół słodkim.
Spokojnie można użyć w nim dowolnego cydru, którego smak najbardziej nam odpowiada.
3 grudnia 2014 at 18:01
Ostatnio spora moda na cydr, może to pokłosie embarga xD