Maj kwitnie w koło i napełnia Słońcem nasze domy i mieszkania. Skoro maj, to również majówka, a co za tym idzie okazja do spotkań przy grillu lub w plenerze. Takim spotkaniom zazwyczaj towarzyszą dobre drinki. Powstaje zatem pytanie, jaki alkohol jest idealny na wiosnę? Nasza propozycja na majówkę to Cointreau.
Cointreau jest to wyśmienity likier z gorzkich pomarańczy, jego głównym składnikiem są skórki z pomarańczy Ameres i Douces. Likier ten zaklasyfikować możemy do grupy likierów Triple sec. Cointreau jest marką z wieloletnimi tradycjami, produkująca go firma powstała w roku 1849 we francuskim mieście Angres, gdzie do tej pory funkcjonuje.
Likier ten jest ikoną smaku i aromatu, wielu producentów próbowało uzyskać ten smak i zapach, jednak nikomu nie udało się w pełni uzyskać tego co zamknięte jest w tej prostopadłościennej butelce z brązowego szkła.
Jest to trunek, który każdy barman rozpozna z zamkniętymi oczami.
Cointreau jest niezwykły również ze względu na jego zachowanie w stosunku do zmieniającej się temperatury. W temperaturze pokojowej jest on bowiem przezroczysty, jednak po schłodzeniu pojawiają się w nim pięknie opalizujące kryształki.
Likier ten jest nierozłącznym składnikiem wielu klasycznych drinków, które stały się swoistymi standardami światowego barmaństwa. Drinki takie jak Cosmopolitan, Margarita, czy B52 bez dodatku Cointreau smakują zupełnie inaczej.
Tak jak zwykle w cyklu chimera miesiąca pojawią się na blogu przepisy na te mniej i bardziej znane drinki z Cointreau.
Zapraszamy!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- cointreau triple sec krakow
- drinki na wiosne
Dodaj komentarz