Grudzień i śnieg już za pasem, więc czas też na nową chimerę miesiąca. Tym razem przez cały miesiąc towarzyszyć nam będzie irlandzki Baileys, czyli likier śmietankowy na bazie irlandzkiej whiskey.
Jego cięższy charakter idealnie komponuje się się z nastrojem długich i chłodnych zimowych wieczorów, a jego delikatny smak i zawartość whiskey, która jest jego głównym składnikiem wypełnią ciepłem i przyjemnym nastrojem wieczorne chwile spędzone w domowym zaciszu, spotkania ze znajomymi czy też świąteczny czas spędzony z rodziną.
Jako, że zima przemawia za ciepłymi i rozgrzewającymi napojami, Baileys stał się nierozłącznym składnikiem wielu kawowych drinków podawanych na gorąco. Przykładowo taka kawa może spokojnie stać się alternatywą dla popularnej herbaty z prądem lub herbaty ze śliwowicą.
Baileys oprócz whiskey i śmietanki zawiera również kakao i wanilię, które dodatkowo ubogacają jego smak. Mleko używane do jego produkcji pochodzi również z irlandzkich gospodarstw. Whiskey, która stanowi bazę dla tego likieru poddawana jest trzykrotnej destylacji, a pochodzi z najstarszej irlandzkiej destylarni czyli Bushmills, która już od ponad 400-stu lat produkuje wyśmienitą whiskey.
Niedługo na blogu przepis na aromatycznego, słodkiego drinka w wersji cold, oraz na drinka z Baileysem na gorąco.
Bądźcie z nami, a nic Was nie ominie!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- likier śmietankowy
- baileys na cieplo
- baileys rozgrzewający
- drink baileys lato
- jaki alkohol jest cięższy od likieru baileys
Dodaj komentarz