Tullamore D.E.W. to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek irlandzkiej Whiskey. Tullamore D.E.W. 12 YO, o której dzisiaj rozmawiamy to whiskey mieszana składająca się z whiskey grain połączonej z whiskey pot still, oraz malt whiskey.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Whiskey grain to alkohol destylowany w kolumnie destylacyjnej pochodzący z różnych zacieru zbożowego. Whiskey pot still to alkohol produkowany z mieszanki słodu jęczmiennego i niesłodowanego jęczmienia, destylowany w miedzianym almebiku. Natomiast whiskey malt to alkohol produkowany wyłącznie ze słodu jęczmiennego i destylowany w miedzianym alembiku.

Charakterystycznym elementem produkcji irlandzkiej whiskey jest stosowanie potrójnej destylacji. Wszystkie składowe whiskey Tullamore D.E.W. 12YO starzone były minimum 12 lat, oraz finiszowane w beczkach po sherry, co jest bardzo wyczuwalne zarówno w smaku jak i aromacie.

W miejscu tym wypada napisać jeszcze kilka słów o samej destylarni i jej historii.  Destylarnia w miejscowości Tullamore powstała w roku 1829 z inicjatywy Michaela Molloy’a. Drugi człon nazwy pochodzi od inicjałów jednego z zasłużonych managerów firmy – Daniela Edmunda Williamsa. Był to niesamowicie przedsiębiorczy człowiek, który przeszedł w firmie ścieżkę kariery prowadzącą od najniższego stanowiska i awansując z biegiem czasu jak nikt inny poznawał firmę i zasady jej działania. Dzięki jego pracy firma rozwijała się bardzo dynamicznie. Jednak czas nie był łaskawy dla destylarni Tullamore, bowiem w roku 1954 została ona zamknięta, a produkcja whiskey została przeniesiona do New Middelton Distillery. Na nowo destylarnia została otwarta dopiero w roku 2014.

Dwunastoletnia whiskey Tullamore D.E.W stanowi trzon portfolio marki. Zamknięta jest w charakterystycznej prostopadłościennej butelce z przezroczystego szkła. Zamknięta jest korkiem z drewnianą główką, na której widnieje rok założenia destylarni. Butelkę zdobi również fioletowa etykieta, a standardowo butelka sprzedawana jest w ozdobnym pudełku w tym samym kolorze.

Osobiście bardzo lubię ją zarówno solo jako miły i przyjemny „daily dram”, oraz często stosuję ją  jako bazę do drinków i cocktaili. Jak dokładnie smakuje postaram się możliwie jak najlepiej opisać w poniższej nocie degustacyjnej, do której serdecznie zapraszam.

 

Informacje Podstawowe

Nazwa: Tullamore D.E.W. 12 YO
Kraj pochodzenia: Irlandia
Zawartość alkoholu:  40%
Gatunek: Irish Blended Whiskey
Destylarnia: Tullamore D.E.W.
Cena: ok. 110zł / 0,7l

Nota Degustacyjna

Oko: Whiskey Tullamore D.E.W. 12YO jest filtrowana i barwiona karmelem. W kieliszku mieni się przyjemnym złoto-bursztynowym kolorem.

Nos: Kto nie lubi słodyczy? Tylko z ręką na sercu? Wiadomo – znajdą się takie osoby, ale są one w zdecydowanej mniejszości. Tullamore D.E.W. 12YO pachnie niczym wykwintny deser. Jest słodka, z wyraźnymi nutami zarówno świeżych jak i suszonych owoców  wyczuć można jabłka, gruszki i wiśnie, oraz rodzynki i suszone morele. Tło buduje mieszanka sherry, miodu i lekkiej zbożowości.

Smak: Na języku również dominuje słodycz. Znowu dominują słodkie owoce i miód. Po dłuższej chwili obcowania z jej smakiem na czoło wysuwają się nuty toffi, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. W tle wyczuć można lekko ściągający smak dębiny, oraz korzenne akcenty.

Finish: Posmak, który pozostaje po przełknięciu nie należy do najdłuższych, ale nie mija też zaraz po przełknięciu. Jest przyjemnie rozgrzewająca i korzenno pieprzna. W ustach pozostaje mieszanka suszonych owoców, sherry i dębiny.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!