Angostura Cocoa Bitters to trzeci w historii wariant smakowy bittersów marki Angostura. Najbardziej znany bitters Angostura Aromatic Bitters jest obecny na rynku od roku 1824, w 2007 roku swoją premierę miała Angostura Orange Bitters, a w 2020 roku wspomniana już Angostura Cocoa Bitters.

Angostura Cocoa Bitters wytwarzany jest z kakaowca z gatunku Trinitario pochodzącego z Trynidadu, oraz tajnej mieszanki ziół, roślin i przypraw, które tworzą niesamowity smak i aromat. Kakao z Trynidadu charakteryzuje się wyjątkowym owocowym smakiem przypominającym bardziej marakuję i inne owoce egzotyczne niż typową czekoladę.

Bitters ten nie dominuje smaku cocktailu, ale tworzy bardzo ciekawe uczucie głębi. Świetnie łączy się z winami musującymi, rumami, czekoladą, kawą, oraz alkoholami o wyraźnych cytrusowych nutach. Zdecydowanie warto mieć go na barze i korzystać z niego tworząc nowe, świetnie smakujące cocktaile.

Poniżej postarałem się jak najdokładniej opisać smak i aromat Angostura Cocoa Bitters.

Informacje Podstawowe

Nazwa: Angostura Cocoa Bitters
Kraj pochodzenia: Trynidad i Tobago
Zawartość alkoholu:  48%
Gatunek: Bitter
Cena: ok. 45zł/ 100ml

Profil: Pełny z nutami bogatego, kwiatowo – orzechowego kakao z wyraźnymi nutami owocowymi, połączony z aromatycznym naparem roślinnym.
Aromat: Kakaowy, wyraźne nuty przypraw korzennych, kwiatów  roślin, oraz cytrusów.
Smak:
Zrównoważony, kakaowo – orzechowy z nutami korzenno – ziołowymi.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!