Whisky The Isle of Jura 10 YO to podstawowa whisky z deklaracją wieku w portfolio destylarni Jura. Destylarnia ta leży na wyspie o tej samej nazwie w paśmie Hebrydów. Nazwa wyspy wywodzi się z języka norweskiego i oznacza „wyspę jeleni”.

Skąd taka nazwa? Rzeczowe pytanie posiada równie rzeczową odpowiedź – wyspę Jura zamieszkuje kilkadziesiąt razy więcej jeleni niż ludzi.
Opisywana próbka whisky pochodzi z zestawu sampli – Whisky 10-cio letnie ze sklepu ELUXO.pl

Destylarnia na wyspie Jura została oficjalnie założona w 1810 roku. Kilkukrotnie zmieniała ona właścicieli, a w latach 1918-1960 jej praca była zawieszona. Do destylacji używa się części słodu suszonego torfem, a woda używana do jej produkcji pochodzi ze źródła Bhaile Mhargaidh – w wolnym tłumaczeniu oznacza „miasto targowe”.

Po dawce ciekawostek i informacji na temat destylarni i jej otoczenia przejdźmy do degustacji.

Informacje Podstawowe

Nazwa: The Isle of Jura 10 YO
Kraj pochodzenia: Szkocja
Zawartość alkoholu: 40%
Gatunek: Single Malt
Destylarnia: Jura
Cena: ok. 200 zł/0,7l

Nota Degustacyjna

Oko: Whisky ta ma intensywnie złotą barwę. W kieliszku pięknie prezentują się refleksy świetlne.

Nos: Aromat zdecydowanie należy do słodkich, ale w mojej opinii jest w nim coś co sprawia, że jest dosyć ciężki. Można wyczuć sporo aromatów karmelu, toffi i słodkich suszonych owoców. Body stanowi aromat przypominający mi nieco owsiankę – nie mam nic do owsianki, jednak w tej whisky jakoś mi nie leży. Torf jest minimalnie wyczuwalny. Alkohol nie jest bardzo wyczuwalny. W tle nieco wanilii i lekki słono – morski aromat.

Smak: W ustach znów dominuje słodycz – określił bym ją jako taką ciężką słodycz duszonych owoców lub prażonych ziaren w miodzie albo domowych krówek. Sporo nut orzechów, wyczuć można również sporo nut korzennych, oraz zdecydowane nuty dębiny. W tle pojawia się również lekka morska słona nuta pomieszana z lekkim dymnym posmakiem.

Finish: Posmak pozostający w ustach nie trwa może wyjątkowo długo, ale ni jest też bardzo krótki. Finish jest zdecydowanie połączeniem pieprzności i korzennych nut, oraz ponownie „morskiego”, lekko słonego smaku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!