Wyborowa Polski Ziemniak zadebiutowała w roku 2015 – wtedy to obok klasycznej wódki Wyborowej produkowanej z żyta pojawiły się wspomniana wersja z ziemniaków, oraz wódka pszeniczna. Była to odpowiedź na rosnącą świadomość konsumentów w kwestii różnic w smaku wódki w zależności od wykorzystywanego do produkcji surowca.

Wódka ta jak sugeruje nazwa produkowana jest w 100% z polskich ziemniaków. Dodatkowo filtrowana jest przez złoże kwarcowo – ametystowe dzięki czemu jest bardzo łagodna, a jednocześnie filtracja nie pozbawiła jej ciekawych akcentów organoleptycznych.

Jakiś czas temu na blogu opisywałem klasyczną wódkę Wyborową produkowaną z żyta – można o niej poczytać TUTAJ. Teraz przyjrzyjmy się szczegółowo co oferuje nam wódka Wyborowa produkowana z Polskich ziemniaków.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Wyborowa Polski Ziemniak
Producent: Wyborowa S.A.
Surowiec:  Ziemniaki
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 25zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest lekko oleista, ale nadal przejrzysta bez widocznych zmętnień.

Nos:

– Temp . pokojowa: Nalana do kieliszka bez schłodzenia ma łagodny, lekko słodki aromat, z nutą palonej skórki ziemniaków. Alkohol jest wyczuwalny w średnim stopniu przez cały czas.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu intensywność zapachu etanolu znacznie spada dzięki czemu sama analiza aromatu jest znacznie przyjemniejsza. Aromat delikatnie słodki, pojawia się subtelna nuta wanilii podbita zapachem skórki pieczonych w ognisku ziemniaków. Przyjemny aromat jak na wódkę w tej cenie.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest lekko słodka, niestety więcej aromatów nie można już wyczuć. Na plus jest fakt, że alkoholu również nie można wyczuć.

Smak:

– Temp . pokojowa: Po nalaniu do kieliszka w temperaturze pokojowej pierwszy łyk jest niestety dosyć mocno alkoholowy. Po chwili jednak język przyzwyczaja się do alkoholu i wyczuć można śmietankową słodycz, sporo nut budyniowych i odrobinę masła.
– Temp. 4-6 st. C: W temperaturze Perfect Serve smakuje zdecydowanie najlepiej. W smaku dominuje lekka słodycz śmietanki i budyniu. Wyczuwalny jest charakterystyczny smak ziemniaków z masłem. Cały czas towarzyszy temu umiarkowana alkoholowość, która jednak nie przeszkadza.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona ma lekko słodki smak – poza tym nie są wyczuwalne inne smaki.

Finish:

– Temp . pokojowa: Po przełknięciu w ustach pozostaje umiarkowanie ostry posmak z wyczuwalnym smakiem gałki muszkatołowej. Rozgrzewa w przełyku i żołądku.
– Temp. 4-6 st. C: Schłodzona pozostawia krótki posmak, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki muszkatołowej. Lekko pieprzny. Rozgrzewa w przełyku i żołądku.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona nie pozostawia w ustach wyczuwalnego posmaku. Rozgrzewa w żołądku.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!