Björn Crystal to jedna z najszybciej zdobywających popularność wódek w roku 2019. Zdecydowanie nie jest to kwestia przypadku, ponieważ już wcześniejsze wersje wypuszczone pod tym brandem pokazały, że  BZK Alco stawia na naprawdę wysoką jakość, podnosząc wysoko poprzeczkę konkurencji.

Wódka Björn Crystal jest produkowana z mieszanki zbóż, a swoją łagodność zawdzięcza filtracji przez kryształ górski czemu zawdzięcza swoją nazwę. Butelka zachowała kształt charakterystyczny dla marki Björn, tym razem jednak wykonana jest z bezbarwnego, przezroczystego szkła. Butelkę zdobi dodatkowo nadruk mapy „nordyckich krain” w błękitnym kolorze , oraz napisami w kolorach niebieskim i czerwonym.

Wódka mimo, że tak jak wersja w białej oszronionej butelce również ma 40% zawartości alkoholu smakuje zupełnie inaczej.  Jest to zdecydowanie fakt warty uwagi, ponieważ producent nie stara się sprzedać drugi raz tego samego alkoholu, a oferuje klientom zupełnie odmienne doznania.  Jest to najłagodniejsza wódka z dotychczas wypuszczonych pod szyldem marki Björn, dlatego wiele osób wybiera ją na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe od wesel przez chrzciny po imprezy osiemnastkowe.

Jak zatem smakuje wódka Björn Crystal? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć najlepiej jak potrafię w poniższej nacie degustacyjnej.

 

Podstawowe informacje:

Nazwa: Björn Crystal Vodka
Producent: BZK ALCO S.A.
Surowiec:  Mieszanka zbóż
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 25zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta, bez widocznej opalizacji i zamgleń.

Nos:

– Temp . pokojowa: Aromat rześki, lekko alkoholowy, delikatna zbożowość z nutą mentolu i ziół. Jednak całość zgrywa się w przyjemną całość.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu w kieliszku wyczuć można połączenie lekkiej zbożowej słodyczy z chłodzącym aromatem mentolu. Całość można opisać w dwóch słowach jako rześka i orzeźwiająca.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona pachnie lekko zbożowo. Alkohol bardzo słabo wyczuwalny.

Smak:

– Temp . pokojowa: Pierwszy łyk od razu daje znać, że jest to wódka z charakterem – jest umiarkowanie ostro, rześko, w tle pojawia się lekka ziemistość i słodycz ziaren zbóż. Mimo umiarkowanej ostrości wódka ta nie odrzuca od siebie. Po chłodzeniu na pewno zyska na smaku, biorąc pod uwagę bogate tło.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu alkoholowa ostrość staje się znacznie mniej wyczuwalna. W zamian na wyrazistości zyskała ziołowa rześkość połączona z lekką ziemistością i zbożową słodyczą. Przyjemnie pije się taką wódkę.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest bardzo łagodna, alkohol nie jest wyczuwalny, czuć natomiast lekką zbożową słodycz.

Finish:

– Temp . pokojowa: Po przełknięciu w ustach pozostaje lekko ostry posmak połączony z lekką zbożową słodyczą i subtelną ziemistością.
– Temp. 4-6 st. C: Posmak krótki, rozgrzewający w żołądku. W ustach pozostaje lekka zbożowa słodycz.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona pozostawia delikatnie słodki posmak i przyjemnie rozgrzewa w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • https://moje-drinki pl/butelka-wieczoru-70-bjorn-crystal-vodka/
  • björn biala temperatura do spozycia
  • Bjorn Crystal
  • bjorn crystal opinie
  • Wódka bjorn skąd nazwa