Premium Vodka to marka, która w latach 90-tych ubiegłego wieku była jedną z najchętniej kupowanych wódek w Polsce. Dobrze opracowana receptura pozwoliła na uzyskanie łagodnej wódki, o typowym charakterze dla wielu polskich wódek filtrowanych przez węgiel aktywny. Na jej popularność na pewno pozytywnie wpływała przystępna cena. Niestety z biegiem czasu jej popularność znacząco spadła, przez co zaprzestano jej produkcji. Po chwili nieobecności na rynku Wyborowa S.A. wskrzesiła markę. Premium Vodka początkowo dostępna była w kilku wersjach smakowych, obecnie dostępna jest wyłącznie w wersji czystej.

Premium Vodka nie zaskakuje niczym szczególnym, trzyma poziom wódek ze średniej półki cenowej. Stosunek jakości do ceny odpowiada realiom. W smaku przypomina bardzo wódkę Żołądkową Gorzką De Luxe. Dokładna nota degustacyjna wygląda następująco:

Podstawowe informacje:

Nazwa: Premium Vodka
Producent:
Wyborowa S.A.
Surowiec:
Żyto i pszenica
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 21zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta, lekko oleista
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta, delikatnie zmętniona.

Nos:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej ma ona słodki zapach, lekko zalegający alkohol. Wyraźnie wyczuć można słodki aromat zbóż, oraz lekki zapach węgla drzewnego.
– Temp. 4-6 st. C: Schłodzona nadal pachnie przyjemnie słodko z wyraźnymi nutami zbożowymi i lekkim aromatem węgla drzewnego.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest bardzo łagodna z delikatnym słodkim zapachem.

Smak:

– Temp . pokojowa: W ustach powtarza się dokładnie to samo co można było wyczuć w aromacie. Lekko zalegający alkohol w połączeniu ze zdecydowaną zbożową słodyczą podbitą lekkim akcentem węgla drzewnego.
– Temp. 4-6 st. C: Po  schłodzeniu alkohol staje się mniej wyczuwalny, tło tworzy przyjemna zbożowa słodycz z ogniskowym akcentem węgla drzewnego.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest bardzo łagodna. Lekko słodka.

Finish:

– Temp . pokojowa: Finish alkoholowy, chwilę po przełknięciu wyczuć można lekki posmak orzechów włoskich. Rozgrzewający.
– Temp. 4-6 st. C: Lekko alkoholowy, rozgrzewający. Na podniebieniu wyczuć można posmak orzechów włoskich.
– Temp. ok -10 st. C: Praktycznie neutralny. Rozgrzewający dopiero w żołądku.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!