Wyborowa to prawdopodobnie najpopularniejsza polska wódka na całym globie. Nie dziwi więc fakt, że jest również jedną z najchętniej wybieranych wódek na wesela – trend ten nie zmienia się już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, że może się to zmienić.
Historia marki wyborowa sięga roku 1823 kiedy to jej produkcję rozpoczął w Poznaniu Żydowski przedsiębiorca Hartwig Kantorowicz. Jednak obecna receptura wódki powstała dopiero w roku 1926 – stworzona została przez Państwowy Monopol Spirytusowy. Wódka Wyborowa od samego początku produkowana była z myślą o dystrybucji na rynkach zagranicznych.
Wódka Wyborowa produkowana jest z polskiego żyta ( na rynku obecnie można znaleźć Wyborową produkowaną z ziemniaków i z pszenicy, jednak oryginalnie surowcem do jej produkcji jest żyto). Wódka ta powstaje w kilku etapach. Najpierw produkowany jest surowy spirytus w procesie potrójnej destylacji w gorzelniach rolniczych. Następnie spirytus z poszczególnych destylarni poddawany jest procesowi rektyfikacji. W końcowym etapie spirytus rozcieńczany jest do deklarowanej mocy 40%, po czym wódka jest butelkowana.
Wódka Wyborowa posiada bardzo charakterystyczny smak – zdecydowany, ale odpowiednio balansowany zbożowa słodyczą dzięki czemu wódka ta zdołała podbić podniebienia osób na całym Świecie. Poniżej standardowo szczegółowa nota degustacyjna.
Podstawowe informacje:
Nazwa: Wyborowa
Producent: Wyborowa S.A.
Surowiec: Żyto
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 23zł/0,5l
Nota degustacyjna:
Oko:
– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta.
Nos:
– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej, jest początkowo dosyć intensywnie alkoholowa. Alkoholowość delikatnie zalegająca, jednak z czasem nos przyzwyczaja się i można wyczuć charakterystyczne zbożowe nuty, podbite lekkim aromatem słodkiej śmietany, oraz skórki cytrynowej. Na granicy autosugestii pojawia się aromat ziaren pieprzu.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu aromat staje się nico uboższy. Alkohol staje się bardziej ułożona. W tle słodki aromat zboża podbity łagodnym aromatem słodkiej śmietanki.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest bardzo łagodna, posiada słodki aromat jednak ciężko jednoznacznie określić konkretne nuty.
Smak:
– Temp . pokojowa: Wyborowa nie jest najłagodniejszą wódką. Jest zdecydowana, ale na szczęście posiada bardzo dobry balans. Czuć wyraźnie, że w kieliszku jest wódka żytnia – tej charakterystycznej ostrości ni da się pomylić. Wspomnianą ostrość łagodzi smak słodkiej bitej śmietany. Następnie pojawia się delikatny smak maślanych bułeczek połączona z lekką pieprznością.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu ostry smak staje się nieco łagodniejszy, natomiast na wyrazistości zyskują nuty bitej śmietany i maślanych bułeczek.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest dosyć łagodna, w ustach czuć nadal lekką ostrość jednak towarzyszy jej przyjemna słodycz.
Finish:
– Temp . pokojowa: Dosyć intensywnie piekący w połączeniu z wyraźną pieprznością. Rozgrzewający w przełyku i żołądku. Wyczuć można lekką likierową słodycz.
– Temp. 4-6 st. C: Delikatnie piekący. Pieprzny i rozgrzewający.
– Temp. ok -10 st. C: Neutralny, rozgrzewający w żołądku.
Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- https://moje-drinki pl/butelka-wieczoru-28-wodka-wyborowa/
- wyborowa żyto
- https://moje-drinki pl/butelka-wieczoru-28-wodka-wyborowa/#:~:text=pokojowa: Wyborowa nie jest najłagodniejszą łagodzi smak słodkiej bitej śmietany
- kieliszki do wódki wyborowa
- widka wyborowa w mlecznej butelce
28 października 2019 at 00:19
Moja ulubiona wódka. Smak wyrazisty, ale jednocześnie łagodny.