Dzisiaj przepis na rozgrzewającego i ciepłego drinka, idealnego na zbliżające się mrozy i zawieje.
Herbata i owoce cytrusowe idealnie rozgrzewają po powrocie do domu, kiedy na zewnątrz rozkręca się zima. My dodatkowo podrasujemy naszą herbatę Ginem Lubuskim i Cointreau, które wprowadzą nas w stan błogiego odpoczynku.
Zachód Słońca
Skład:
30 ml Cointreau
40 ml Gin Lubuski Lime
20 ml syrop cukrowy
160 ml napar herbaty
1 łyżecza startej skórki pomarańczy i cytryny
1/2 pomarańczy
1/6 cytryny
Zaparzyć herbatę razem z łyżeczką startej skórki owoców cytrusowych.
Do szklanicy włożyć owoce, wlać 40 ml ginu, 20 ml syropu cukrowego i całość mudlerować.
Uzyskaną bazę przelać do dużej koniakówki, następnie dodać 30 ml Cointreau i całość dopełnić przygotowanym gorącym naparem.
Jest to idealne połączenie goryczki herbaty i skórki cytrusowej ze słodyczą Cointreau i pomarańczy, oraz kwaskowatym smakiem cytryny i charakterystycznym smakiem Ginu. Drink ten idealnie komponuje się z limonkowym wariantem Ginu Lubuskiego, który swoim aromatem podkreśla jeszcze bardziej jego cytrusowy charakter.
Całość ozdabiamy twistem z pomarańczy lub cytryny.
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- kaskowate drinki
Dodaj komentarz