Połączenie smaków słodkiego i kwaśnego to najpopularniejsza mieszanka, która pozwala na kreowanie nieograniczonej ilości cocktaili bazując na prostym schemacie.

Głównym założeniem jest połączenie mocnego alkoholu z sokiem cytrusowym lub innym elementem wnoszącym kwasowość, oraz elementem słodyczy w postaci syropu lub innego składnika o wysokiej zawartości cukrów. Często w recepturach znajduje się również białko jaja kurzego lub innego niezwierzęcego zamiennika, który nadaje cocktailowi kremowej tekstury i tworzy wyjątkową piankę.

Szukając ciekawego połączenia smaków, które wpisywałoby się w letni klimat wybrałem mix smaków arbuza i słodkich poziomek. Całość przełamana rześką kwasowością świeżego soku z cytryny.
Cocktail można serwować na kostkach lodu w szklance old fashioned, lub w kieliszku cocktailowym. Całość finiszujemy olejkami ze skórki cytryny i ozdabiamy szczytem mięty i sezonowymi owocami.

Zaskocz swoich gości serwując im Summer Vodka Sour! Poniżej znajdziesz dokładny skład i opis wykonania.

Skład:
40 ml wódka czysta
40 ml sok z cytryny
20 ml syrop arbuzowy
10 ml syrop poziomkowy
20 ml białko jaja/albumina/aquafaba

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i wytrząsamy bez lodu, a następnie uzupełniamy shaker kostkami lodu i pompownie wytrząsamy. Cocktail odcedzamy do niskiej szklanki z kostkami lodu lub kieliszka cocktailowego, ozdabiamy szczytem mięty i sezonowymi owocami.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!