Espresso Martini to cocktail, który jest doskonałą bazą do tworzenia wszelkiego rodzaju twistów i modyfikacji oryginalnej receptury. Na bazie tego kultowego przepisu powstała w mojej głowie banalnie prosta receptura na cocktail, na bazie Rudej Wódki, który nazwałem „Kawa z Rudą”.

Ruda Wódka by Czadoman to klasyczna przepalanka, czyli wódka powstająca na bazie świeżo palonego (karmelizowanego) cukru, przypraw i spirytusu. Jako baza bardzo dobrze współgra ze smakiem i aromatami kawy. Dodatkowo przyjemne tło buduje mix likieru migdałowego i bittersa kakaowego.

Jest to typowo deserowy cocktail, o łagodnym smaku. Przejdźmy zatem do dokładnego składu i sposobu jego wykonania:

Skład:

40 ml Ruda Wódka
20 ml likier migdałowy (Amaretto)
40 ml espresso
2 D Angostura Cocoa Bitters

Wykonanie:

Do kieliszka cocktailowego wkładamy lód, aby dobrze go schłodzić – można również umieścić kieliszek na chwilę w zamrażarce. Do shakera wlewamy wszystkie składniki, następnie dodajemy dużo  lodu i całość energicznie wytrząsamy. Do schłodzonego kieliszka (bez lodu) przelewamy przez podwójne sito gotowy cocktail. Można ozdobić trzema ziarenkami kawy.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!