17 stycznia Moje-Drinki.pl świętowało już 8 urodziny. Z tej okazji zorganizowaliśmy konkurs na naszym Instagramowym profilu, w którym do wygrania był profesjonalny shaker do drinków.
Pod postem konkursowym pojawiło się wiele mniej lub bardziej oryginalnych, oraz mniej lub bardziej udanych przepisów na drinki na bazie whisky – bo właśnie takie było zadanie konkursowe. Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować Wam zwycięski cocktail autorstwa użytkownika TomkowePodroze [LINK]. Serdecznie zapraszam każdego, kto czyta ten artykuł do odwiedzenia jego profilu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zwycięski przepis jest to twist na klasycznym Whisky Sour, w tym przypadku syrop cukrowy został zastąpiony syropem z pędów sosny, oraz pojawił się niewielki dodatek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Całość smakuje i pachnie naprawdę dobrze, dlatego bezapelacyjnie wygrał właśnie ten cocktail.
Pełny przepis i sposób wykonania znajdziecie w poniżej.
Skład:
40ml whisky
20ml syrop z pędów sosny
10ml sok z cytryny
5ml sok z pomarańczy
2D Orange Bitters
Wykonanie:
W shakerze wytrząsamy wszystkie składniki przez około 15 sekund, a następnie przelewamy do szklanki typu old-fashioned ze świeżymi kostkami lodu. Drinka aromatyzujemy i ozdabiamy zestem z cytryny.
Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!
Dodaj komentarz