Long Island Iced Tea to klasyczny cocktail, znajdujący się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).
Jego historia sięga czasów prohibicji w USA czyli lat 20tych XX wieku w mieście Kingsport, w Tennessee. Pierwotnie zawierała ona whiskey, syrop klonowy i mieszankę pięciu różnych likierów. Obecną wersję tego cocktailu stworzył Robert „Rosebud” Butt pracujący w barze Oak Beach inn. Na Long Island w Nowym Jorku, w roku 1972 jako drink konkursowy zawierający likier Triple Sec.
Chociaż skład może nieco przerażać, to jednak jego smak zaskakuje pozytywnie. Zdecydowanie warto spróbować go chociaż raz w życiu – składniki zaskakująco dobrze współgrają ze sobą dzięki czemu łatwo można przesadzić z ilością wypitych cocktaili. Cocktail można bez problemu przygotować w domu. Poniżej receptura i opis przygotowania cocktailu.
Skład:
15 ml Wódka czysta
15 ml Tequila
15 ml Rum
15 ml Gin
15 ml likier pomarańczowy Triple Sec
25 ml sok z cytryny
30 ml syrop cukrowy
Top Up Cola
Wykonanie:
Wysoką szklankę typu highball wypełniamy lodem. Do shakera wlewamy syrop cukrowy, sok z cytryny, likier pomarańczowy, i pozostałe alkohole. Shaker uzupełniamy lodem i energicznie wytrząsamy. Całość przelewamy do szklanki z lodem i dopełniamy colą. Abu uzyskać efekt warstwowego cocktailu można najpierw wlać do szklanki około 40 ml coli i następnie uzupełnić przygotowanym miksem alkoholi. Całość ozdabiamy cząstką cytryny i podajemy z rurką.
Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- cointreau drinki
- drink cointreau
- drinki z syropem cointreau
- koktajle z cointreau
- Likier pomarańczowy Cointreau drinki
Dodaj komentarz