Wściekły Pies to jeden ulubionych warstwowych shotów zamawianych zarówno w pubach i klubach, oraz przygotowywany na domówkach. Prostota przygotowania, oraz słodki smak z ostrym finiszem zdecydowały o jego fenomenie.

Żeby go wykonać nie trzeba posiadać praktycznie żadnych barmańskich umiejętności, a składniki jeśli nie znajdują się w każdym domu, to bez problemu można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie.

Zanim przejdziemy do prezentacji składu, oraz sposobu wykonania tego shota wspomnijmy jeszcze pokrótce o jego historii. Powstał on w latach 90-tych w Świnoujściu, a jego autorem był Dariusz Ryżczak, który nazwę tego drinka zaczerpnął z filmu Quentina Tarantino – „Wściekłe Psy”

Poniżej znajdziecie składniki potrzebne do przygotowania szota Wściekły Pies, oraz sposób jego wykonania.

Skład:
30 ml wódka
15 ml syrop malinowy
3-4 krople Tabasco

Wykonanie:
Do kieliszka wlewamy 20 ml zmrożonej wódki, następnie pochylamy kieliszek i dolewamy po ściance syrop malinowy stopniowo prostując kieliszek do pozycji pionowej, tak aby nie rozlać zawartości. W ten sposób syrop powinien opaść na dno tworząc osobną warstwę. Na koniec wkraplamy do kieliszka preferowaną przez nas ilość sosu Tabasco.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!