Ramos Gin Fizz to legendarny drink, który jest swoistym „egzaminem ze sprawności fizycznej” dla każdego barmana. Jest przy tym niezwykle smaczny i aromatyczny – chwile spędzone w jego towarzystwie rekompensują z nawiązką wysiłek konieczny do jego przygotowania.

Ramos Gin Fizz to klasyczny drink pochodzący z Nowego Orleanu. Receptura tego cocktailu pochodzi z roku 1888 i została stworzona przez barmana, który był jedną z najjaśniej świecących gwiazd amerykańskiej sceny cocktailowej – Henrego C. Ramosa.

We wstępnie wspomniałem, że drink ten jest „egzaminem ze sprawności fizycznej dla barmanów”. Według miejskiej legendy drink początkowo był tak popularny, że H.C. Ramos potrzebował, aż 20 barmanów wykonujących wyłącznie ten jeden cocktail. Dlaczego? Rozwiązaniem tej zagadki jest specyfika wykonania cocktailu i czas do tego potrzebny. Aby poprawnie wykonać Ramos Gin Fizz w klasyczny sposób trzeba wytrząsać go ponad 10 minut – najpierw bez lodu w celu spulchnienia wszystkich składników, a następnie z lodem w celu maksymalnego schłodzenia.
Istnieje wiele sposobów na skrócenie czasu przygotowywania tego cocktailu, ale chyba najprostszą drogę odkryli barmani z Hotelu Savoy w Londynie gdzie do spulchnienia składników wykorzystują blender ręczny, a następnie wytrząsają całość z lodem.

Drink musi być idealnie schłodzony, ponieważ podajemy go w wysokiej szklance typu highball bez lodu. Jeśli wszystkie składniki zostaną idealnie spulchnione powstanie niesamowicie sztywna piana, która sama w sobie tworzy niezwykle atrakcyjną dekorację drinka, można ją uzupełnić delikatnym zestem ze skórki pomarańczy.

Jeśli jesteśmy przy wodzie. Osobiście preferuję dopełniać ten cocktail świeżo nagazowaną, mocno zmineralizowaną wodą. W  tym celu używam urządzenia Soda Stream Source, które pozwala samodzielnie przygotować wodę gazowaną. Dodatkowo mamy możliwość regulowania stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla.

Przejdźmy zatem do przepisu na ten wyśmienity cocktail:

Skład:

60 ml gin
15 ml świeży sok z cytryny
15 ml świeży sok z limonki
20 ml syrop cukrowy
5 ml woda pomarańczowa
3 krople ekstrakt waniliowy
25 ml słodka śmietanka kremówka
1 białko jaja
Top Up – Mocno gazowana woda z dużą zawartością minerałów

Wykonanie:

Do shakera wlewamy gin, sok z cytryny i limonki, syrop cukrowy, śmietankę, wodę pomarańczową, ekstrakt z wanilii, oraz białko jaja. W tym momencie należy spulchnić wszystkie składniki.  Można to zrobić za pomocą wytrząsania bez lodu (Dry Shake) lub przy pomocy blendera. Po spulchnieniu składników uzupełniamy shaker lodem i energicznie wytrząsamy, aby schłodzić cocktail.
Gotowy drink przelewamy do schłodzonej, wysokiej szklanki typu highball. Dopełniamy świeżo przygotowaną wodą mineralną i ozdabiamy zestem ze skórki pomarańczy.

 

Ekspres Soda Stream znajdziesz na:

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • ramos drink