Kalendarzowa zima rozpanoszyła się już w najlepsze i wcale nie ma zamiaru iść w parze z wyczekiwanym przez niektórych śniegiem. Przełom grudnia i stycznia to czas, który szczególnie sprzyja spotkaniom. Spotkaniom z rodziną, znajomymi czy z przyjaciółmi i nie ma mowy by zabrakło przysłowiowej herbatki u Tadka czy kawy. Ta ostatnia stała się nierozłącznym elementem każdych odwiedzin: „ To czego się napijesz kawy, herbaty?”. My dzisiaj postawiliśmy na kawkę w nieco ciekawszym wydaniu i chociaż niektórzy powiedzą, że nie ma nic lepszego jak zwykła czarna kawa ewentualnie z dodatkiem paru kostek cukru czy kropli mleka to ta niezwykle cieszy oko i jest wyśmienita. Ta mała czarna zaskoczy dzisiaj nowym imagem w towarzystwie alkoholu i słodkich drobiazgów, dodatkowo bita śmietana przypomni o białym i puszystym śniegu.
Warto więc zaskoczyć swoich bliskich i zaproponować im coś nowego. Irish Coffee, bo o niej mowa jest niezwykle łagodnym i rozgrzewającym napojem, który może być traktowany nawet jako samodzielny deser.
Wykonanie tego drinka jest również bardzo proste i opiera się wyłącznie na wlaniu wszystkich składników do szklanki, wymieszaniu i zwieńczeniu całości bitą śmietaną.
Istnieją dwa przepisy na jego wykonanie i oba mają wielu zwolenników. Patrząc jednak obiektywnie na ten spór można stwierdzić, że jest to taka sama sytuacja jak z kawą czarną i kawą z mlekiem- każda wersja ma swoje atuty.
Przedstawię więc oba przepisy, aby każdy mógł zdecydować, który będzie dla niego najlepszy.
Wariant 1
40 ml Baileys
10 ml Syrop Karmelowy lub miód
120 ml Kawa
Bita śmietana
Wariant 2
40 ml Irish Whiskey
10 ml Syrop Karmelowy lub miód
120 ml Kawa
Bita śmietana
W obu przypadkach drinka wykonujemy tak samo. Najpierw do szklanki z grubego szkła wlewamy alkohol, następnie syrop/ miód i kawę. Wszystkie składniki mieszamy i dekorujemy sporą ilością bitej śmietany. Można dodatkowo poprószyć ją cynamonem, kakao, tatrą czekoladą i ozdobić wisienką koktajlową.
Podajemy na serwetce razem z łyżeczką i rurką.
Watro wzbogacić kawę również innymi przyprawami lub dodatkami- pomysły znajdziecie TUTAJ. Otrzymamy wtedy drink o jeszcze bogatszym korzennym smaku i aromacie.
Dodaj komentarz