Kalendarzowa zima rozpanoszyła się już w najlepsze i wcale nie ma zamiaru iść w parze z wyczekiwanym przez niektórych śniegiem. Przełom grudnia i stycznia to czas, który szczególnie sprzyja spotkaniom. Spotkaniom z rodziną, znajomymi czy z przyjaciółmi i nie ma mowy by zabrakło przysłowiowej herbatki u Tadka czy  kawy. Ta ostatnia  stała się nierozłącznym elementem  każdych odwiedzin: „ To czego się napijesz kawy, herbaty?”. My dzisiaj postawiliśmy na kawkę w nieco ciekawszym wydaniu i chociaż niektórzy powiedzą, że nie ma nic lepszego jak zwykła czarna kawa ewentualnie z dodatkiem paru kostek cukru czy  kropli mleka to ta niezwykle cieszy oko i jest wyśmienita.  Ta mała czarna zaskoczy  dzisiaj nowym imagem w towarzystwie alkoholu i słodkich drobiazgów, dodatkowo bita śmietana przypomni o białym i  puszystym śniegu.

irish coffee

Warto więc zaskoczyć swoich bliskich i zaproponować im coś nowego. Irish Coffee, bo o niej mowa jest niezwykle łagodnym i rozgrzewającym napojem, który może być traktowany nawet jako samodzielny deser.

Wykonanie tego drinka jest również bardzo proste i opiera się wyłącznie na wlaniu wszystkich składników do szklanki, wymieszaniu i zwieńczeniu całości bitą śmietaną.

Istnieją dwa przepisy na jego wykonanie i oba mają wielu zwolenników. Patrząc jednak obiektywnie na ten spór można stwierdzić, że jest to taka sama sytuacja jak z kawą czarną i kawą z mlekiem- każda wersja ma swoje atuty.

Przedstawię więc oba przepisy, aby każdy mógł zdecydować, który będzie dla niego najlepszy.

 

Wariant 1

40 ml Baileys
10 ml Syrop Karmelowy lub miód
120 ml Kawa
Bita śmietana

Wariant 2

40 ml Irish Whiskey
10 ml Syrop Karmelowy lub miód
120 ml Kawa
Bita śmietana

 kawa

W obu przypadkach drinka wykonujemy tak samo. Najpierw do szklanki z grubego szkła wlewamy alkohol, następnie syrop/ miód i kawę. Wszystkie składniki mieszamy i dekorujemy sporą ilością bitej śmietany. Można dodatkowo poprószyć ją cynamonem, kakao, tatrą czekoladą i ozdobić wisienką koktajlową.

Podajemy na serwetce razem z łyżeczką i rurką.

Watro wzbogacić kawę również innymi przyprawami lub dodatkami- pomysły znajdziecie TUTAJ. Otrzymamy wtedy drink  o jeszcze bogatszym korzennym smaku i aromacie.