Tatanka, znana również pod nazwą Szarlotka to jeden z najpopularniejszych na Świecie drinków kojarzonych z Polską. Paradoksalnie w Polsce nie jest on ani specjalnie popularny, ani nie jest promowany jako ‘nasz narodowy drink’.
Słowo ‘Tatanka’ w języku Indian Lakota oznacza bizona, jest to bezpośrednie nawiązanie do głównego składnika Szarlotki czyli Żubrówki. Przygotowując tego drinka należy pamiętać, aby używać tradycyjnej Żubrówki z trawą żubrową, a nie wersji czystej czy smakowej.
Drink w przygotowaniu jest banalnie prosty i nie powinien sprawiać trudności nawet początkującym.
Pomimo, że część osób sugeruje wykonywanie Tatanki bezpośrednio w szklance, według mnie lepiej wykonać go w shakerze – pomoże to jeszcze lepiej wymieszać cynamon.
Przejdźmy zatem do przygotowania drinka.
Skład:
100 ml Żubrówki Bison Grass
100 ml mętny sok jabłkowy Ogrody Sabinu
1 szczypta cynamonu
Wykonanie:
Do shakera wlewamy wódkę i dodajemy cynamon. Za pomocą łyżeczki mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy sok jabłkowy. Shaker uzupełniamy lodem i całość wytrząsamy. Gotowego drinka przelewamy do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Całość ozdabiamy cząstką jabłka.
Bon Appetit!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- drink tatanka
31 marca 2016 at 20:36
Bardzo dobry drink, naprawdę polecam.