Za oknami chłodno, niedawno na kilka dni zagościł nawet śnieg, dlatego warto przygotować rozgrzewający drink na bazie Dobroński Perry, dzięki któremu wzmocnimy odporność i przegonimy jesienną depresję.
Kiedy wieczorem zrobi się bardzo zimno, aby uniknąć przeziębienia warto przygotować smacznego i aromatycznego grzańca. Samo przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, dzięki czemu po dniu pełnym wrażeń w kilka minut przyrządzisz rozgrzewający napój!
Składniki:
100 ml woda
cynamon
goździki
imbir
½ pomarańczy
½ limonki pokrojonej w plastry
50 ml rum ciemny
50 ml amaretto
750 ml Dobroński Perry
Opcjonalnie:
1-2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy cynamon, goździki, limonkę i pomarańczę pokrojoną w części. Po 2-3 minutach zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Do gorącego naparu wlewamy likier i rum po czym ponownie wstawiamy na ogień, jednak nie dopuszczamy do zagotowania. Po chwili wlewamy perry, a całość grzejemy jeszcze kilka minut.
Jeśli grzaniec nie jest wystarczająco słodki można doprawić go odrobiną miodu.
Podajemy na gorąco w kubkach lub szklankach z grubego szkła z uszkiem. Najlepiej smakuje podany z czekoladkami, ciasteczkami lub gorącą szarlotką.
Enjoy!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- dobry drink z amaretto
29 października 2015 at 14:05
O, całkiem fajny i oryginalny przepis na aromatycznego grzańca. Do tej pory piłam jedynie klasyczną wersję na winie z syropem owocowym lub żółtkami. Chętnie wypróbuję z cydrem, bo wygląd jest zachęcający 🙂 I faktycznie, nic tak nie rozgrzewa w jesienne wieczory jak szklaneczka grzańca z przyprawami, zwłaszcza że jego przygotowanie to żadna filozofia – pozdrawiam!
malinowy nos ostatnio opublikował…Wino owocowe • Re: Gorzkawy posmak wina jabłkowego
31 października 2015 at 20:42
Przyznam, że sam nie wiedziałem czego spodziewać się kiedy go przygotowywałem pierwszy raz, ale efekt przerósł zdecydowanie moje oczekiwania 🙂
Polecam z ręką na sercu 🙂
29 października 2015 at 15:16
To musi być wyjątkowo dobry drink na chłodne wieczory. Brzmi pysznie 🙂
Natalia ostatnio opublikował…Prezenty dla miłośnika kuchni – czego może potrzebować?
31 października 2015 at 20:41
Naprawdę polecam spróbować, bo zdecydowanie różni się od klasycznego grzańca 😉
18 grudnia 2015 at 08:28
Idealny na zimową pogode! Na pewno przygotuję dla gości po wystrzelaniu rakiet w Sylwestra! 🙂
Pozdrawiam cieplutko!