Sidecar to bardzo elegancki i nieco już zapomniany drink, który największa popularność osiągnął w okresie międzywojennym. Jest to wyśmienite połączenie koniaku lub brandy z likierem pomarańczowym i sokiem z cytryny.
O powstaniu tego drinka nie można powiedzieć nic pewnego poza tym, że jego ojczyzną jest bez wątpienia Francja, i że powstał niedługo po zakończeniu pierwszej wojny światowej. Jego nazwa zainspirowana została prawdopodobnie, bardzo popularnymi w tamtym czasie dwuosobowymi motocyklami z osobnym miejscem dla pasażera obok motocykla w osobnym wózku- jednak są to tylko luźne domysły.
Autorstwo tego drinka przypisuje się wielu osobom, ale najbardziej prawdopodobne jest, że został on wymyślony w Paryskim hotelu Ritz, który był jednym z europejskich prekursorów w dziedzinie napojów mieszanych.
Na nasze szczęście ostatnio coraz częściej wraca się do starych przepisów i mocnych, aromatycznych i bogatych w przeróżne smaki cocktaili.
Skład:
50 ml Brandy
20 ml Cointreau
20 ml sok z cytryny
Wykonanie:
Do kieliszka cocktailowego wkładamy lód, aby odpowiednio go schłodzić. Do shakera wypełnionego lodem wlewamy sok z cytryny, likier i brandy, a następnie szybko i mocno shakerujemy. Wyrzucamy lód z kieliszka, przelewamy przygotowanego drinka, odcedzając go od lodu za pomocą sitka. Podajemy na serwetce jako after dinner cocktail, lub podczas wieczornych spotkań.
Bon Appetit!
Dodaj komentarz