Zima, a szczególnie okres świąt Bożego Narodzenia to czas największej popularności likierów typu Irish Cream. Jest to likier ukochany przez barmanów dzięki jego genialnym możliwościom wykorzystania go w warstwowych shotach. Jednak w domowych warunkach rzadko kiedy wykonuje się z niego drinki.
W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na gorącą kawę z Baileysem, tym razem przygotujemy również połączenie słodkiego likieru Irish Cream z kawą jednak w nieco innej postaci.
Przejdźmy zatem do przepisu i sposobu wykonania:
Skład:
60 ml Irish Cream (np. Baileys)
20 ml syrop waniliowy
kostki zamrożonej kawy
Dekoracja:
Fragment białej czekolady
Wykonanie:
Czarną kawę zamrozić. Przygotowane kawowe kostki wrzucić do niskiej szklanki, wlać syrop waniliowy, oraz likier Irish Cream.
Całość delikatnie zamieszać i ozdobić fragmentem białej czekolady.
Bon Appetit!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- drinki z baileysem
Dodaj komentarz