Zima, a szczególnie okres świąt Bożego Narodzenia to czas największej popularności likierów typu Irish Cream. Jest to likier ukochany przez barmanów dzięki jego genialnym możliwościom wykorzystania go w warstwowych shotach. Jednak w domowych warunkach rzadko kiedy wykonuje się z niego drinki.

W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na gorącą kawę z Baileysem, tym razem przygotujemy również połączenie słodkiego likieru Irish Cream z kawą jednak w nieco innej postaci.
Przejdźmy zatem do przepisu i sposobu wykonania:

Skład:

60 ml Irish Cream (np. Baileys)
20 ml syrop waniliowy
kostki zamrożonej kawy

Dekoracja:
Fragment białej czekolady

974450_755163561234219_361163916_n (400x271)

Wykonanie:

Czarną kawę zamrozić. Przygotowane kawowe kostki wrzucić do niskiej szklanki, wlać syrop waniliowy, oraz likier Irish Cream.
Całość delikatnie zamieszać i ozdobić fragmentem białej czekolady.

10834077_755167301233845_1177639304_n (267x400)

Bon Appetit!

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • drinki z baileysem