Agwa Mojito to ciekawa wariacja na temat bardzo dobrze znanego w naszym kraju kubańskiego Mojito. W tym przypadku zamiast rumu do wykonania tego drinka użyjemy likieru Agwa de Bolivia.
Wykonanie jest analogiczne jak wykonanie klasycznego Mojito, z tym że należy pamiętać, aby zawsze rozgniatać limonkę razem z Agwą – pozwoli to w pełni wyzwolić odświeżające właściwości likieru.
Efekt orzeźwienia dodatkowo potęgują walory kolorystyczne, którymi raczy nas Agwa Mojito. Delikatna zieleń likieru w połączeniu z zielenią mięty i limonki zapowiada odświeżającą bombę.
Takie mojito to idealna propozycja na upalne letnie popołudnia lub imprezy ze znajomymi.
Skład:
30 ml Agwa de Bolivia
10 ml syrop cukrowy
½ limonki
15-20 liści mięty
Top up woda gazowana
Kruszony lód
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wkładamy miętę, limonkę pokrojoną na części, zalewamy syropem cukrowym i dodajemy Agwa de Bolivia. Całość ugniatamy za pomocą muddlera, aby limonka puściła sok, a liście mięty uwolniły olejki eteryczne.
Następnie dodajemy kruszony lód do około ¾ wysokości szklanki i za pomocą łyżeczki energicznie mieszamy. Całość dopełniamy wodą gazowaną i uzupełniamy lodem.
Agwa Mojito podajemy z dwiema grubymi rurkami i przyozdabiamy gałązką świeżej mięty.
Bon Apetit!
Podobne wpisy
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:
- moje drinki mojito
- agwa mojito
- mojito z agwa
- mojito z piwem
- woda gazowana top up
1 sierpnia 2014 at 21:12
Uwielbiam Mojito, tej wersji jeszcze nie próbowalam 🙂 , ale nie ma chetnych na nia u mnie w domu , wiec raczej jej nie zrobie .
Fajna strona I z przyjemnoscia ja polubilam 😉 Pozdrawiam