Wielokrotnie testowałem już aplikacje adresowane do barmanów, lecz do tej pory nie trafiłem na taką, która mogłaby pełnić rolę rzetelnego kompendium wiedzy potrzebnej do rozwijania się w pracy za barem. Na szczęście zarówno moje, jak i środowiska barmańskiego, pojawiła się aplikacja stworzona przez Stock Polska skierowana specjalnie do tej grupy – zarówno barmanów będących na początku swojej kariery, jak i tych, którzy pracują w branży gastronomicznej już kilka lat.

Aplikację Bar is Us tworzą 4 główne sekcje. Po pierwsze, kompendium Wiedzy barmańskiej, w którym znaleźć można wiele ciekawych i, co ważne, przydatnych informacji o alkoholach, ich historii, obsłudze klienta, tego jak nawiązywać relacje z klientami, o sztuce barmańskiej, technikach pracy i tworzenia przepisów na rozmaite drinki. Kolejnym elementem są Aktualności dotyczące wydarzeń skierowanych do społeczności barmańskiej, nowości na rynku oraz szkoleń. Aplikacja oferuje również element rozrywkowy w formie gier i Quizów, które dla młodszych stażem barmanów mogą pełnić rolę sprawdzianu systematyzującego wiedzę, a dla barowych “wymiataczy” – być ciekawą rozrywką w wolnym czasie. Miłym akcentem jest to, że za zabawę zdobywa się punkty, które następnie można wymieniać na ciekawe nagrody, takie jak: gadżety, vouchery na tatuaże czy bilety na festiwale wódki, whiskey i rumu. Pula nagród ma się zmieniać w zależności od potrzeb barmanów czy sezonu. Ostatnią część aplikacji stanowi element współzawodnictwa, czyli Konkursy – również z nagrodami.

Aplikacja zaprojektowana jest w przemyślany sposób, dzięki czemu bardzo łatwo można znaleźć interesujące nas zagadnienia. Powiedzenie “mniej znaczy lepiej” w tym przypadku idealnie opisuje całość przedsięwzięcia. Minimalistyczna budowa świetnie się sprawdza, a stonowane kolory sprzyjają lekturze. Natomiast teksty, które możemy przeczytać są naprawdę wysokiej jakości i przekazują przydatne w pracy informacje.

Aplikację promują i tworzą czterej ambasadorzy: Mateusz Szuchnik, Dawid Typa, Janusz Trendewicz i Daria Pasieka – osoby doskonale znane w środowisku barmańskim z niesamowitej wiedzy, pasji i kreatywności.

Mateusz Szuchnik
Mateusz to barman, którego ciężko nie kojarzyć – niesamowita charyzma, nietuzinkowy styl pracy i ogrom wiedzy w jednej osobie. Szkolił się w LAB „London Academy of Bartenders”. Był finalistą takich konkursów jak World Class 2015, Tahona Society, Bols Around the World czy Coffee in Good Spirits. Jest jednym z założycieli projektu barowego El Koktel. Od niedawna jest również polskim ambasadorem marki Auchentoschan Single Malt Scotch Whisky.

Janusz Trendewicz
Jest to człowiek związany z branżą gastronomiczną już ponad 20 lat. Znany jest przede wszystkim jako twórca Whisky Bar 88, jednak warto pamiętać o jego bogatym doświadczeniu pozyskiwanym w miejscach takich jak Brovaria, Blow up Hall 5050 czy Hotel Andersia. Wiele osób może kojarzyć go z Facebookowej grupy „Barmani vs Janusz T”, gdzie w humorystyczny sposób edukował środowisko barmańskie. To właśnie on odpowiadał będzie w aplikacji za treści poświęcone doskonaleniu barmańskiego rzemiosła.

Daria Pasieka
Specjalistka od wódki – prawdopodobnie nie ma zagadnienia związanego z tym trunkiem, na którego temat nie potrafiłaby poprowadzić wykładu. Nie bez przyczyny jest Ambasadorką Wódki w Stock Polska. Swoje doświadczenie zdobywała w renomowanych restauracjach – takich jak Bridges Dining w Amsterdamie lub Dom Wódki. Zza baru kojarzyć można ją z pracy w warszawskim cocktailbarze The Roots Cocktail Bar & More oraz Muzeum Wódki.

Dawid Typa
Jest to człowiek, przed którym rum nie ma żadnych tajemnic – dlatego został Ambasadorem marki Dictador. Przez ponad dwadzieścia lat zdobywał doświadczenie w gastronomii pracując m.in. w: Singapurze, Monako, Francji, Słowenii, na Węgrzech oraz w Wielkiej Brytanii. Prowadził szkolenia i wspierał takie projekty jak „Sztuka serwowania piwa”, „Freek Style Bitwa” czy „Hankey Bannister Cup”.

Aplikacja Bar is Us skierowana jest wyłącznie do aktywnych zawodowo barmanów. Dlatego, aby uzyskać do niej dostęp należy podać miejsce pracy oraz specjalny kod rejestracyjny, który można zdobyć na kilka sposobów, m.in. od przedstawiciela handlowego Stock Polska, Ambasadorów poszczególnych marek z portfolio grupy Stock Polska, od znajomego barmana, który posiada już konto w aplikacji, lub wysyłając prośbę o wygenerowanie kodu na stronie www.barisus.pl. Dzięki temu mamy pewność, że jest to miejsce przeznaczone wyłącznie dla społeczności barmańskiej.

Ostatnio w pracy klient zapytał czy może prosić o coś kreatywnego spoza karty – sytuacje takie zdarzają się praktycznie każdemu, dlatego warto ciągle śledzić trendy w cocktailach, żeby nawet przy ostrej weekendowej tabace zaserwować gościowi coś specjalnego. Widząc listę osób, które współtworzą tę aplikację, o jakość zamieszczonych w niej przepisów nie mam żadnych obaw, a dowodem moich słów niech będą poniższe cocktaile zaczerpnięte prosto z aplikacji Bar is Us.

Auchentoshan & Ale
Jest to proste połączenie szkockiej whisky Auchentoshan i piwa typu Ale podkręconego sokiem z cytryny i syropem miodowym. Cocktail niby znany, ale jakoś o nim zapomniałem, a aplikacja Bar Is Us odświeżyła moją pamięć, dzięki czemu moi goście mogli spróbować czegoś innego niż whisky z colą.

Skład:
40 ml whisky Auchentoshan Single Malt Scotch Whisky
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu miodowego
50 ml top z piwa typu Ale

Dictador Old Fashioned
To kolejny twist klasycznej receptury proponowany przez aplikację. Wersja na bazie rumu z czekoladowym bittersem smakuje genialnie, a dodatkowo poddana aromatyzacji dymem cygara wynosi ten cocktail na zupełnie nowy poziom.

Skład:
40 ml Dictador 20YO
1 kostka brązowego cukru
1D bitters czekoladowy
1D woda sodowa
Dym z cygara Dictador

Wprawdzie receptura sugeruje wykorzystanie rumu Dictador 20 YO, ale z racji, że na barze stoi u mnie wersja 12 YO zdecydowałem się na wykorzystanie właśnie jej. Autor receptury sugeruje również, żeby cocktail zamknąć w pudełeczku wypełnionym dymem z cygara Dictador, ja jednak z braku pudełka najpierw aromatyzowałem pustą szklankę dymem cygara, a cocktail przygotowałem w szklanicy – efekt jednak był równie zadowalający.

Aplikacja Bar Is Us prawdopodobnie pozostanie w moim telefonie już na zawsze i tak długo jak będę pracował za barem będzie moim nieodłącznym towarzyszem. Szczerze polecam!

Kamil Piaskowy
Moje-Drinki.pl