Białe oczyszcza nerki, pobudza układ nerwowy i poprawia trawienie. Czerwone poprawia apetyt, pracę wątroby, oczyszcza krew, uspokaja system nerwowy, wpływa na procesy oddychania, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu dodatkowo pełni funkcje przeciwutleniacza. Oto kilka fenomenalnych właściwości wina. Jak wielką rolę w zakresie zdrowia pełni wino? Dzisiejszy wpis dedykowany jest tym, którzy kochają wino, ale również cenią swoje zdrowie ponad wszystko. Jeśli jeszcze o tym nie wiesz: wino w odpowiednich ilościach ma właściwości lecznicze i zapobiega procesom starzenia się! Reasumując : przyjemność i dobre zdrowie gwarantowane!

“Na czele wszystkich leków stoję ja: wino.”
Talmud10299504_706587619387075_706381060_n

Wino- pod tą nazwą kryje się nie tylko napój alkoholowy do obiadu, kolacji, spotkań we dwójkę lub ze znajomymi. To nie tylko alkohol, który rozwesela i poprawia nastrój! Dla wielu osób wino to lekarstwo. I choć niektórzy twierdzą, że to utarte powiedzenia tych, którzy nadużywają alkoholu, a jak coś im dolega to pierwsze po co sięgają to domowej roboty winko lub inne trunki ,jednak zawiera w sobie to stwierdzenie zaskakujący łyk prawdy. Kto z nas nie słyszał?-„ A może pół lampeczki wina na lepsze trawienie?”
Już w starożytności Hipokrates mawiał:

„W umiarkowanej ilości wino pasuje do organizmu zdrowego i chorego człowieka”

Niestety od dawien dawna atakowani jesteśmy informacjami o tym jak bardzo negatywnie wpływa alkohol na zdrowie, życie, relacje międzyludzkie itp. Mało kto potrafi powiedzieć, że problem ulokował się nie w samym alkoholu tylko w braku kontroli wśród ludzkiej woli. Sam Pasteur stwierdził: „Wino pełnoprawnie może być uważane za najzdrowszy napój, jeśli używane jest z umiarem”10299264_706587609387076_1031903144_n
Wino może konstruktywnie wpływać na zdrowie i jest to potwierdzone naukowo. Mózg potrzebuje w niewielkich ilościach alkoholu. Przyczynia się to do wytwarzania hormonu szczęścia. Oczywiście działanie to mieści się w ramach kontrolowanego spożycia. Amerykańscy naukowcy opracowali nieszkodliwe dawki alkoholu przedstawiające się następująco:
Wino białe i czerwone: 1 g/1kg wagi/dobę
Mocne alkohole: 0,25g/1kg wagi/dobę
Z punktu widzenia żywieniowego idealne dla ludzi w podeszłym wieku, z anemią czy osłabionym organizmem.

Spójrzmy jak wiele korzyści wypływa ze spożywania tego trunku:

– pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pobudza prace gruczołów wydzielania wewnętrznego,
– poprawia trawienie, wydzielanie soku żołądkowego oraz trawienie białka zwierzęcego,
– utrzymuje stałe pH w żołądku,
– pobudza wątrobę, sprzyja odpływowi żółci do dwunastnicy,
– zawarte sole potasu w winie działają moczopędnie na nerki,
– sprzyja lepszemu oddychaniu,
– działa na układ sercowo- naczyniowy, wzmacnia naczynia krwionośne,
– wypłukuje z organizmu produkty toksyczne( trucizny, fenole, indole)
– swoim aromatem pobudza ośrodki węchowe,
– posiada właściwości dezynfekujące,
– zapobiega nagromadzeniu tłuszczów na ściankach naczyń krwionośnych( istotne w walce z problemami kardiologicznymi)

Jak widać spożywanie wina daje jeszcze więcej radości!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • wino na lepsze oddychanie