Są piwa jasne, są piwa ciemne, ale istnieją również piwa czarne- i takie też spróbujemy tym razem.
Black IPA, bo o nim mowa to kolejne piwo spod znaku Doctor Brew. Jak do tej pory, każde z piw trzymało bardzo wysoki poziom i tak też jest tym razem.

Piwo jest czarne nie tylko z nazwy, ponieważ po nalaniu do szkła zobaczyć możemy klarowne piwo, ale o niezwykle ciemnej, prawie że czarnej barwie. Jest to zasługa użycia ciemnych słodów barwiących, które nadają piwu intensywnej barwy, oraz ciężkiego i treściwego smaku.

Black IPA

Ale nie tylko smak jest w nim treściwy, aromat również można określić jako niezwykle bogaty i intensywny. Osobiście zapach Black IPA uwiódł mnie jak żadne inne.
Gdybym miał wybrać jedno piwo, które miałbym pić do końca życia, było by to właśnie Black IPA.


Zobaczmy więc dokładnie co uwarzyli Panowie z Doctor Brew:

Informacje ogólne:

Nazwa: Black IPA
Browar: Doctor Brew
Zawartość alkoholu: 6,2 %
Ekstrakt wagowy: 16 %
Goryczka: 66 IBU

Słody: Pale Ale, Karmelowy, Czekoladowy, Barwiący, Melanoidynowy
Chmiele: Centennial, TNT, Pacific Jade

Black IPA Doctor Brew

Nota degustacyjna:

Barwa: jak sama nazwa wskazuje, oczekiwać możemy piwa ciemnego jak noc podczas nowiu. I tak właśnie jest. Po nalaniu do szkła widzimy piwo o pięknej, klarownej barwie łączącej ciemny intensywny brąz z czernią parzonej kawy.

Piana: Jest niezbyt obfita o drobno pęcherzykowej strukturze. Opada bardzo szybko, pozostawiając jedynie niewielką powłoczkę. Jej barwę natomiast można obrazowo przybliżyć do koloru kawy z mlekiem.

Zapach: Otwierając butelkę na powitanie wychodzi nam zapach, kakao, karmelu i słaby akcent palonej kawy. W tle majaczy delikatny trawiasto- żywiczny aromat  z nutami owoców cytrusowych.
Po przelaniu do szkła, bukiet aromatów staje się znacznie bogatszy. W pierwszym kontakcie najwyraźniej dają o sobie znać ciężkie i słodkie aromaty słodowe, w połączeniu z kawą i gorzką czekoladą. W tle komponują im żywiczne nuty chmielu.

Smak:  Zdecydowanie jest to piwo wytrawne. Od samego początku wyczuwalna jest średnio intensywna, ale zrównoważona goryczka, z lekka kwaskowatością cytrusów. Goryczka nie trwa długo, a kiedy przeminie pozostaje subtelny smak palonych słodów.