Duvel to jedno z najbardziej znanych piw belgijskich w naszym kraju. Obecnie bardziej popularne jest tylko Palm (które na blogu pojawi się już w następnym tygodniu).

Jest to piwo, które stało się prekursorem nowego stylu piwnego, tzw. Blond (golden) Ale, czyli jasnego piwa górnej fermentacji warzonego z dodatkiem przypraw, oraz suszonego chmielu. Piwa te charakteryzują się wyższa niż zwykle zawartością alkoholu, oraz umiarkowaną kwaskowatością z delikatnym chmielowym posmakiem- jest to zasługa użycia suszonego chmielu. Jest stosunkowo mocno nagazowane, jednak piana jest bardzo obfita i co ważne niezwykle trwała.

Duvel (800x536)

Duvel podawany powinien być w pękatym pokalu w formie kielicha, aby najlepiej wydobyć właściwości jego piany, która odpowiednio nalana zajmie ponad połowę wysokości pokala.
Jest to wytrawne piwo, przez co niektórym może nie smakować, jednak warto go spróbować ze względu na niezwykłe bogactwo smaków i aromatów.

W procesie warzenia używa się specjalnie wyselekcjonowanej czeskiej odmiany chmielu, oraz delikatnego słodu pilzneńskiego.

Informacje podstawowe:

Browar: Duvel Moortgat
Nazwa: Duvel
Ekstrakt: 18% wag.
Zawartość alkoholu: 8,5% obj.
Gatunek: Blond Ale
Rodzaj: Triple
Cena: Około 10 zł za butelkę 0,33l

Duvel duży (800x536)

Nota degustacyjna:

Barwa: Jest to piwo o słomkowo- złocistej barwie. Ze względu na naprawdę intensywne nagazowanie jest ono nieco mętne.

Piana:  Duvel posiada naprawdę imponująca koronę piany. Zazwyczaj mając do czynienia z mocno nagazowanymi piwami spotykamy delikatne i krótkotrwałe piany, piwo to jednak poprzez swój bardzo wysoki ekstrakt tworzy imponująco wysoką i długotrwałą pianę.
Jeśli uważasz, że obfita piana jest wadą piwa zaczekaj chwilę zanim skreślisz ten trunek. Puszysta korona jest prawdziwą studnią uwolnionych aromatów, których nie mogli byśmy wyczuć zbierając zapach bezpośrednio z nad tafli piwa.

 Aromat: Bogactwo zapachów w piwach belgijskich nikogo nie dziwi, jednak Duvel pod tym względem zajmuje miejsce w ścisłej czołówce. W pierwszym kontakcie zdecydowanie wyczuwalne są aromaty cytrusów, w tym pomarańczy i grapefruitów. Dalej dochodzą do tego zapach słodu, oraz mieszanki korzennych przypraw przywodząca na myśl aromat pierników. Na koniec, w śród mieszanki aromatów przebija się zapach karmelu, który zawdzięczamy dodawanemu w procesie warzenia karmelizowanemu cukrowi.

 Smak: W porównaniu do aromatu jest o wiele prostszy, jednak nie prostacki. Duvel to piwo zdecydowanie odświeżające. Cytrusowe, delikatnie kwaskowate i mocno musujące w ustach. W ustach wyraźnie wyczuć można również ciekawy smak drożdży, oraz mieszankę ziołowych smaków, pochodzących z suszu chmielowego. Delikatna goryczka pojawia się dopiero na finiszu.

Patrząc na notkę degustacyjną wyraźnie widać, dlaczego jest ono tak popularne. Każdy kto mianuje się wielbicielem piwa powinien obowiązkowo spróbować Duvla.

Enjoy!