Johhnie Walker Gold Label to whisky, która ewoluowała i zmieniała się z biegiem czasu. Jedno jednak pozostaje bez zmian – cały czas bazuje ona na maltach z destylarni Cardhu i Cylenish.

Pierwszy raz whisky Johnnie Walker Gold Label pojawiła się na rynku by uczcić setną rocznicę powstania firmy. W latach 90tych dla uczczenia 190 tej rocznicy działalności firmy whisky ta została ponownie zestawiona w oparciu o pierwotne receptury przez Master Blenera Jima Beveridgea. W latach 90tych whisky ta zyskała również deklarację wieku i do roku 2013 funkcjonowała jako whisky 18YO. Niestety wraz z ”boomem” na rynku whisky zapasy starszych roczników zaczęły dramatycznie topnieć i wielu producentów musiało zastąpić popularne wypusty wersjami NAS, a sprzedaż starszych roczników albo wstrzymywano jak w przypadku The Glenlivet lub jak w przypadku Johnnie Walker utworzono nowa wersję Platinum Label o znacznie wyższej cenie i mniejszej dostępności.

Tak więc dzisiaj na rynku wersja Gold Label funkcjonuje jako whisky z segmentu Premium bez deklaracji wieku (NAS). Na szczęście bez zmian pozostały główne destylarnie, z których whisky używane są do komponowania Johnnie Walker Gold Label Reserve.
Whisky ta składa się z 15 whisky single malt i grain whisky. W oparciu o informacje producenta w skład tej whisky wchodzą whisky single malt Cylenish, Blair Athol, Cardhu, dymne malty z destylarni należących do DIAGEO, oraz whisky grain z Lowlands.

Trzymając w dłoniach kartonik, w który zapakowana jest whisky Johnnie Walker Gold Label Reserve część „ortodoksyjnych koneserów” może przeżyć szok czytając, że producent sugeruje podawanie whisky za ponad 200 zł m.in. z kostkami lodu, z cząstką pomarańczy na kruszonym lodzie lub w całej palecie specjalnie dla tej whisky opracowanych cocktaili. Nie ma się jednak czemu dziwić – jest to whisky do celebracji ważnych momentów, a celebrować należy tak jak każdy lubi! I to jest właśnie piękne!

Na koniec zapraszam jeszcze na podsumowującą całość notę degustacyjną, w której spróbowałem jak najlepiej opisać smak i aromat whisky Johnnie Walker Gold Label Reserve.

Informacje Podstawowe

Nazwa: Johnnie Walker Gold Label Reserve
Kraj pochodzenia: Szkocja
Zawartość alkoholu:  40%
Gatunek: Blended whisky, No Age Statement (NAS)
Dystrybutor: DIAGEO
Cena: ok. 200zł / 0,7l

Nota Degustacyjna

Oko: Grube szkło z którego wykonana jest butelka sprawia, że whisky wydaje się znacznie ciemniejsza niż po nalaniu do kieliszka. W cienkim szkle kieliszka ma ona jasno bursztynową barwę. Pięknie błyszczy kiedy przechodzą przez nią promienie Słońca.
Nos: Aromat przyjemny i lotny. Bardzo łatwo można wyłapać poszczególne aromaty. W zapachu dominuje lekka słodycz miodu i karmelu, w tle pojawiają się suszone owoce, polne kwiaty i aromat wrzosów. W tle majaczy subtelny aromat przypraw korzennych i wanilii.
Smak: W pierwszym kontakcie whisky Johnnie Walker Gold Label jest zaskakująco łagodna, ale również nie zaskakuje bogactwem smaków, z czasem jednak dochodzą kolejne nuty, które finalnie budują satysfakcjonujący całokształt. Początkowo smak jest mieszanką słodyczy miodu kwiatowego i toffi z lekką goryczką dębiny. Dalej pojawiają się delikatne owocowe akcenty takie jak brzoskwinie, gruszki i rodzynki. W tle wyczuć można również wanilię, cynamon, i delikatną mineralność.  Bardzo spodobało mi się to jak smak tej whisky rozwijał się w miarę postępu degustacji.
Finish: Po przełknięciu w ustach pozostaje długi i przyjemny posmak. Lekko słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami miodu kwiatowego, wanilii oraz toffi.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!