Whiskey Chattanooga pojawia się na blogu w związku z pojawieniem się na rynku RISa z browaru Tenczynek leżakowanego w beczkach po tej właśnie whiskey. Dlatego czekając na swoją butelkę postanowiłem uruchomić kontakty i zdobyć sampla Chattanooga Whiskey 1816 Reserve czyli podstawowego wypustu ze stajni  Chattanooga Whiskey Company.

Przeglądając stronę internetową Chattanooga Whiskey zauważyłem, że w firmowym sklepiku można oprócz standardowych gadżetów zakupić również beczki używane do starzenia whiskey Chattanoga w cenie 175 USD.

Obecnie destylarnia Chattanooga znajduje się w małym lokalu, który znacząco ogranicza możliwości produkcyjne. Początkowo jednak produkowali oni swoją whiskey kontraktowo w innych destylarniach poza miejscowością Chattanooga, co budziło spore kontrowersje pośród mieszkańców. W planach na najbliższe lata jest znacząca rozbudowa destylarnii i budowa nowego kompleksu na przedmieściach miasta Chattanooga, co znacząco może wpłynąć na produkcję i dostępność ich produktów.

Chattanooga Whiskey 1816 Reserve to bourbon leżakowany w charakterystycznych dla  tego gatunku wypalanych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Whiskey ta składa się w ¾ z zacieru kukurydzianego, 21% stanowi żyto, a pozostałe 4% zacieru to słód jęczmienny. Whiskey ta nie posiada deklaracji wieku, ale na etykiecie odnaleźć można adnotację „Straight Bourbon” czyli w beczkach spędził minimum 2 lata, chociaż smak wskazuje, że spędził tam trochę dłużej. Mistrzem destylacji jest Grant McCracken. A whiskey Chattanooga pochodzi z eksperymentalnego destylatora nazywanego przez właścicieli i pracowników „Doc”. Oprócz dwóch standardowych edycji 1816 Reserve i 1816 Cask w destylarnii tej produkowane są również whiskey z tzw. linii eksperymentalnej.


Jak więc smakuje whiskey Chattanooga? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w poniższej nocie degustacyjnej.

Informacje Podstawowe

Nazwa: Chattanooga Whiskey 1816 Reserve
Kraj pochodzenia: USA
Zawartość alkoholu:  45%
Gatunek: Bourbon
Destylarnia: Chattanooga Whiskey Company
Cena: 33 USD

Nota Degustacyjna

Oko: Po przelaniu sampla do kieliszka i delikatnym zakręceniu oczy przykuwają długie i smukłe łzy i piękny bursztynowy kolor.
Nos: Po pierwszym przystawieniu nosa nie powiedziałbym, że whiskey ta ma 45% alkoholu. Zapach dosyć słodki, z akcentami miodu, wosku pszczelego, toffi i sporej dawki wanilii. Słodycz przełamana jest aromatem świeżego drewna, oraz delikatnym ziemistym zapachem. Całość mimo, że niezbyt skomplikowana jest bardzo przyjemna.
Smak: O ile w aromacie zwiększona zawartość alkoholu nie dawała o sobie znać tak pierwszy łyk był dla języka chrztem bojowym. Po chwili jednak jak zwykle przyzwyczaił się do alkoholu i pozwolił na odkrywanie ukrytych pod nim smaków. Chattanooga Whiskey tak jak sugerował aromat należy do trunków słodszych. W smaku wyczuć można miód spadziowy i dużo wanilii. Poza słodyczą jest w niej dużo ostrości i pieprzności charakterystycznej dla whiskey żytnich. Całość podbita jest zdecydowaną dębową tanicznością. Smak przyjemny, ale nie jest to do końca moja bajka.
Finish: Po przełknięciu w ustach pozostaje krótki pieprzny, rozgrzewający i taniczny posmak.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • Butelka wieczoru