Highland Park 10 YO opatrzona została wdzięczną nazwą Viking Scars czyli blizny wikinga. Pozostałe wersje zostały również w 2017 roku opatrzone odpowiednimi przydomkami nawiązującymi do waleczności i charakteru wikingów.

Butelka w nowej szacie graficznej przyciąga wzrok i stanowi wyjątkową ozdobę barku. Minimalistyczna etykieta umieszczona pośród umieszczonych na butelce wzorów nawiązujących do kultury wikingów, oraz wpisanego w nie logo destylarni. Butelka zapakowana jest w masywne czarne pudełko, z równie imponującymi srebrnymi zdobieniami.

Whisky Highland Park 10 YO leżakuje w beczkach po sherry wykonanych z amerykańskiego dębu. Dzięki temu zyskała ona bardzo wyjątkowy smak i aromat już w wieku 10 YO. Bardzo korzystny stosunek jakości do ceny, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że whisky ta często pojawia się w popularnych dyskontach powoduje, że jest to bardzo atrakcyjna pozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z whisky Single Malt, ale i jako uniwersalny prezent.

Highland Park to destylarnia położona na wyspie Mainland (Pomona) na przedmieściach miasta Kirkwall niedaleko od destylarni Scapa. Oficjalnie podaje się, że została ona założona w roku 1798 i związana jest z nią postać księdza Magnusa Eunsona, który oddany był wiernie posłudze Bogu i Kościołowi, oraz gorzelnictwu. Legendy głoszą również, że doskonale unikał płacenia podatków, często uciekając się od wręcz komicznych sztuczek, takich jak choćby najpopularniejsza z nich, czyli owinięcie beczki całunem pogrzebowym i udawanie, że jest to trumna z ciałem nieboszczyka. Jak to jednak często bywa, nieuczciwość nie popłaciła i Magnus został skazany za bimbrownictwo, a gorzelnię przejął Robert Borwick.

Większość starych szkockich destylarni związanych jest z różnymi legendami. Miło jest zagłębić się w takie właśnie legendy, podczas degustacji.

Informacje Podstawowe

Nazwa: Highland Park 10 YO Viking Scars Single Malt Whisky
Kraj pochodzenia: Szkocja (Orkady)
Zawartość alkoholu:  40%
Gatunek: Single Malt
Destylarnia: Highland Park
Cena: 100-140 zł/ 0,7l

Nota Degustacyjna

Oko: Highland Park 10 YO w kieliszku ma intensywny i czysty złoty kolor.
Nos: Po chwili spędzonej w kieliszku ma ona delikatny owocowy aromat tworzony przez zapachy owoców takich jak brzoskwinie, cytryny, pomarańcze i słodkie dojrzałe jabłka. Dalej wyczuć można zapach soli morskiej, wanilii, oraz dymu torfowego. Aromat bardzo przyjemny i zaskakująco bogaty jak na wersję 10 YO.
Smak: Jest to zdecydowanie łagodna whisky pierwsze uderza język połączenie słodyczy miodu i biszkoptu z delikatnym smakiem soli morskiej. Tło budują akcenty grapefruita, jabłek, przypraw korzennych, subtelna ziołowość, oraz łagodna wanilia. Jest to zdecydowanie whisky o słodkim profilu smakowym.
Finish: Posmak nie należy do najdłuższych, ale też nie przemija momentalnie. W ustach pozostają delikatne nutu orzechów włoskich, dymu, wanilii i gorzkiego kakao.

 

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!