Wódka czysta Chrobry to marka własna wódki produkowana dla sieci handlowej Biedronka. Marki własne tworzą obecnie znaczną część ogólnego asortymentu alkoholowego największych dyskontów w Polsce. Często jednak jakość, jaką prezentują pozostawia wiele do życzenia, chociaż czasem zaskakują bardzo pozytywnie.

Jak to wygląda w przypadku podstawowej wersji wódki Chrobry? Niestety nie jest kolorowo. Pierwszy łyk nie jest zły, zaskakuje nawet przyjemną słodyczą i umiarkowaną ostrością, jednak po chwili wychodzą na jaw również akcenty tektury i nieprzemijająca pieprzność. Słodycz niestety również nie jest typowo zbożowa, lub chlebowo – biszkoptowa, a cukrowo landrynkowa. Porównując tę wódkę do innych produkowanych przez Polmos Bielsko-Biała można uznać by ją za wypadek przy pracy.

Na szczęście nie jestem w stanie wypowiedzieć się jak wygląda w przypadku wódki Chrobry kwestia „dnia następnego” ponieważ wypiłem jedynie trzy porcje degustacyjne i po tym co miałem okazję spróbować stwierdziłem, że nie ma sensu katować się zawartością butelki.

Poniżej efekty jednej z najcięższych degustacji w 2018 roku.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Chrobry Vodka
Producent: Polmos Bielsko-Biała
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Surowiec: Mieszanka polskich zbóż
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok.18 zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Można zauważyć lekkie zamglenie.

Nos:

– Temp . pokojowa: W kieliszku czuć zdecydowany i intensywny zapach alkoholu. Po przebiciu się przez niego można wyczuć landrynkową słodycz, oraz zapach ziemi i ziarna zbóż.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu intensywność alkoholu zdecydowanie maleje i jest na tolerowalnym poziomie. Nadal w aromacie wyczuwalna słodycz i ziemisty zapach. Niestety aromat ziarna zbóż nie jest już wyczuwalny.
– Temp. ok -10 st. C: Po zmrożeniu wódka Chrobry ma niemalże neutralny aromat.

Smak:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej bardzo ciężko ją pić… W ustach jest bardzo ostra – bardziej chrzanowa niż pieprzna. Na języku wyczuć można mieszankę landrynkowej słodyczy i charakterystyczny smak mokrego drewna.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu jest już zdecydowanie lepiej.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest lekko słodka. Nie czuć żadnych innych smaków.

Finish:

– Temp . pokojowa: Po przełknięciu w ustach rozpętało się piekło… Na szczęście „ogień” trwał tylko chwilę…
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu pozostawia w ustach lekkie uczucie pieczenia, oraz ziemisty posmak.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona nie pozostawia w ustach praktycznie żadnego posmaku. Przyjemnie rozgrzewa w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • wódka chrobry
  • ile kosztuje wódka chrobry
  • Moje-drinki wódka czysta
  • wódka autorstwa