Wódka Nemiroff Original to jedna z popularniejszych w Polsce marek Ukraińskich wódek. Jest ona produkowana z ziaren pszenicy. Produkowana jest w oparciu o tradycyjne ukraińskie metody destylacji i filtracji dzięki czemu w jej smaku wyczuwalne są specyficzne ziołowe nuty, podobne do tych, które spotkać można np. w wódce Żubrówka Biała.

Firma Nemiroff powstała w roku 1992 w ukraińskim mieście Nemyriv. Lokalny mikroklimat i urodzajne gleby zapewniają doskonałą jakość  ziaren pszenicy i wysokie plony. Wódka Nemiroff Original wprowadzona została na rynek w roku 1999 i szybko zdobyła niesamowitą popularność. Obecnie eksportowana jest do ponad pięćdziesięciu krajów na Świecie. W procesie produkcji wykorzystano lokalne ziarna pszenicy, oraz naturalny miód i ziarna kminu. Dodatki te są jednak dodawane przed procesem destylacji przez co jest to nadal wódka czysta.

Nemiroff Original to w mojej opinii bardzo dobra wódka, ale… No właśnie jest jedno „ale” – w jej przypadku trzeba lubić wspomniane przeze mnie we wstępnie charakterystyczne nuty ziołowe. Wyraźnie wyczuwalny w smaku i aromacie koper włoski i kminek sprawiają, że jest to wódka dosyć specyficzna i nie każdemu musi smakować. Dla mnie jest ona świetnym składnikiem cockatili takich jak np. Krwawa Marry lub Vodka Martini. W obu tych cocktailach ziołowo – warzywne nuty wódki Nemiroff Original wpisują się w ich charakter.

Wódka ta pita solo bardzo dobrze współgra z tradycyjnymi przekąskami takimi jak choćby ogórki kiszone i konserwowe, tatar, oliwki i wiele innych. Decydując się na podane tej wódki trzeba zwrócić na to szczególną uwagę i pamiętać o tym co preferują goście.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Nemiroff Original Vodka
Producent: Nemiroff Vodka
Surowiec:  Pszenica (z dodatkiem miodu i kminu do zacierania)
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 28zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Oleista i lekko opalizująca.

Nos:

– Temp . pokojowa: Wódka ta w temperaturze pokojowej jest umiarkowanie alkoholowa, ale nie odrzuca swoją intensywnością. Wyczuć można słodki zbożowy aromat, mieszankę aromatów korzenno – ziołowych z wyraźną dominacją kminku.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu aromat nieco ubożeje co skutkuje tym, że etanol nie uderza w nos, a w aromacie dominuje zbożowa słodycz i nuty trawiaste w połączeniu z zapachem kminku.
– Temp. ok -10 st. C: Po zmrożeniu wyczuć można jedynie subtelne nuty kminu i delikatnie słodki aromat, jednak ciężko przypisać tę słodycz do jakiejś konkretnej rzeczy.

Smak:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej wódka jest bardzo ostra, zdecydowanie daje o sobie znać również korzenno – ziołowy charakter. Mimo to wódka jest dosyć słodka. Mimo wszystko trzeba ją schłodzić.
– Temp. 4-6 st. C: Schłodzona jest już o wiele łagodniejsza i pije się ją całkiem przyjemnie. Śmietankowo – zbożowa słodycz kontrastuje ze smakiem kminku i tymianku.
– Temp. ok -10 st. C: Po zmrożeniu wódka jest bardzo łagodna, a wyczuć można jedynie lekką słodycz.

Finish:

– Temp . pokojowa: Po przełknięciu w przełyku jest ostro i gorąco, jednak uczucie to szybko przemija i z każdym kolejny łykiem jest łagodniejsze. W ustach pozostaje lekka słodycz i posmak kminku.
– Temp. 4-6 st. C: Schłodzona pozostawia lekko słodki posmak z wyraźną nuta kminku.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona nie pozostawia wyraźnego posmaku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!