W zeszłym roku po opublikowaniu wpisu poświęconego wódce Żubrowka Biała, pojawiło się niesamowicie wiele próśb odnośnie opisania również wódki Żubrówka Czarna.  Dlatego ta właśnie wódka jest jednym z filarów tegorocznej edycji przeglądu wódek czystych.

Żubrówka Czarna pojawiła się na rynku w marcu 2016 roku. Jest to wódka kategorii Super Premium, która ma konkurować z markami takimi jak Finlandia, Absolut czy Beluga. Jest to wódka produkowana z polskiej pszenicy, filtrowana przez węgiel drzewny.

Jak przystało na wódkę kategorii Super Premium butelka prezentuje się pięknie. Żubrówka Czarna  zamknięta jest z eleganckiej butelce z czarnego, przezroczystego szkła. Na czarnym tle umieszczone są białe napisy, oraz złote dodatki. Całość wygląda naprawdę ładnie i estetycznie, a butelka dumnie prezentuje się na półce wśród innych alkoholi kategorii Premium.

Tym co wyróżnia Żubrówkę Czarną spośród innych wódek to wykorzystanie do filtracji węgla drzewnego ze ściśle określonego gatunku drzewa, pochodzącego wyłącznie z jednej lokalizacji. Dokładnie jest to węgiel z drewna dębowego pochodzącego z Białowieży. Ograniczenie go konkretnego gatunku drewna wpływa na stabilność smaku wódki na przestrzeni czasu, oraz sprawia, że jeszcze bardziej kojarzona jest z Puszczą Białowieską.

Unikalny i łagodny smak wódki Żubrówka Czarna sprawia, że jest ona doskonałą propozycją wesela i wszelkie tego typu eventy. Doskonale sprawdzi się również w formie eleganckiego prezentu.
Wspomniałem o unikalnym smaku wódki Żubrówka Czarna – w poniższej nocie degustacyjnej postaram się jak najlepiej oddać jej smak i aromat.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Żubrówka Czarna
Dystrybutor: CEDC
Surowiec:  Pszenica
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 31zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta.

Nos:

– Temp . pokojowa: Aromat, który prezentuje Żubrówka Czarna jest połączeniem wręcz książkowego aromatu wódki pszenicznej, oraz nut charakterystycznych dla marki Żubrówka. Aromat jest zaskakująco łagodny i słodki. Dominuje w nim świeża bita śmietana, wanilia, karmel, oraz znane z Żubrówki Białej nuty trawiasto ziołowe. Jak na wódkę czystą jest to bardzo rozbudowany aromat. Zaznaczyć też należy, że alkohol jest praktycznie nie wyczuwalny w aromacie.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu w lodówce aromat zawęża się do trzech głównych nut – słodkiej śmietanki, ziołowo- trawiastej mieszanki i subtelnej nuty wanilii. Bardzo przyjemny aromat. W ciemno można stwierdzić, że jest to wódka z wyższej półki.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona ma lekko słodki aromat. Pozostałe nuty zapachowe są praktycznie niewyczuwalne w tej temperaturze.

Smak:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej smak zaskakuje bardzo pozytywnie. W smaku wyczuwalna alkoholowość, ale jest bardzo ułożona. W smaku analogicznie jak w aromacie pierwsze skrzypce gra śmietankowa słodycz. Podobnie jak w przypadku Żubrówki Białej w smaku pojawiają się ziołowo- trawiaste nuty, przypominające mi majeranek i trawę żubrową, chociaż w przypadku trawy żubrowej może to być tylko autosugestia. Podbudowane są one zdecydowanym i słodkim smakiem ziaren zbóż.
– Temp. 4-6 st. C: W temperaturze Perfect Serve nadal wyczuwalne są dokładne te same nuty co poprzednio jednak o nieco niższym nasyceniu. Alkohol lekko wyczuwalny.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest lekko słodka. Jest to lekka zbożowa słodycz. Poza tym nic więcej nie da się już wyczuć. Wódka jest niesamowicie łagodna.

Finish:

– Temp . pokojowa: Żubrówka Czarna ma w temperaturze pokojowej bardzo ciekawy posmak. Z jednaj strony na języku pozostaje lekko ściągający zbożowy posmak, oraz delikatny smak krówek. Rozgrzewa w przełyku i żołądku.
– Temp. 4-6 st. C: Schłodzona jest bardzo łagodna, w ustach pozostaje charakterystyczny posmak ziaren zbóż. Rozgrzewa delikatnie w żołądku.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona nie pozostawia posmaku w ustach. Lekko rozgrzewa w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!