Nareszcie nadeszła chwila, aby zmierzyć się z legendą, którą bez wątpienia jest wódka J.A. Baczewski. Nie ukrywam, że do napisania tego tekstu musiałem się przygotować i już w trakcie zbierania informacji o historii marki stwierdziłem, że na jednym wpisie nie może się skończyć – dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się artykułu o niezwykle barwnej historii marki J.A. Baczewski.

Odrobina historii…

Wspomniałem już we wstępie, że nie będę opisywał w tym wpisie całej historii marki J.A. Baczewski, ponieważ na ten temat można byłoby napisać sporych objętości książkę. Warto jednak znać chociaż kilka istotnych faktów na temat tej marki tak bardzo związanej z historią Polski.

Historia marki Baczewski rozpoczęła się w 1782 roku, kiedy to we wsi Wybranówka oddalonej około 50km od Lwowa Layb Baczeles otwarł niewielką destylarnię. Niestety o pierwszych latach działalności firmy nie wiadomo zbyt wiele – być może dlatego, że początki zawsze są ciężkie i jedyne co działo się do roku 1810 to nieustanna walka o przetrwanie i rozkręcenie biznesu.

W 1810 r. Leopold Maksymilian Baczeles (Nazwisko to nie jest literówką – rodzina Baczeles była pochodzenia Żydowskiego i dopiero z czasem zostało ono zmienione na polskobrzmiące Baczewski) przeniósł fabrykę do wsi Zniesienie leżącej na przedmieściach Lwowa. Rodzina Baczewskich od samego początku kładła nacisk na innowacje i wysoką jakość. Najlepszym dowodem na to jest fakt, że już w dwa lata po opracowanie przez  Coffeya podwójnej kolumny rektyfikacyjnej pracowała ona już w fabryce wódek Baczewski.

Okres największej świetności firmy rozpoczął się w momencie kiedy go firmy dołączył Józef Adam Baczewski – miało to miejsce w roku 1856, a w 1882 roku J.A. Baczewski został jej prawowitym właścicielem. Doprowadził on firmę do rozkwitu. Firma Baczewski pod jego kierownictwem produkowała sławne na całą Polskę i Europę Wódki, likiery i alkohole gatunkowe.

Józef Adam Baczewski wpisał się do historii poprzez jeszcze jeden fakt – wprowadził on do sprzedaży swoje produkty w eleganckich butelkach wzorowanych na karafkach, wykonanych z niespotykaną do tej pory pieczołowitością. Po jego śmierci firma trafiła w ręce jego synów, którzy kontynuowali dzieło ojca.

W okresie międzywojennym firma przeżywała kolejny okres dynamicznego rozwoju, oraz zabłysnęła innowacyjnymi metodami prowadzenie strategii marketingowej firmy. Niestety początek II Wojny Światowej okazał się sądny dla Fabryki Wódek Baczewski. Firma upadła, a bezpośredni potomkowie założycieli zostali straceni przez NKWD.

Firma odrodziła się dopiero w 1956 roku w Austrii dzięki staraniom spokrewnionej z rodem Baczewskich rodzinie Gesslerów. Marka nadal była silnie zakorzeniona w pamięci i szybko podniosła się z upadku, rozpoczynając eksport wódki monopolowej do Stanów Zjednoczonych Ameryki. W 2011 roku po wielu latach nieobecności wódka J.A. Baczewski powróciła oficjalnie na polski rynek w unikalnej eleganckiej butelce stylizowanej na karafkę.

J.A. Baczewski na wesele?

Wybór dobrej wódki na wesele lub inną ważną okazję jest bardzo ważnym elementem przygotowań. Z doświadczenia wiem, że po weselu poza olśniewającą Panną Młodą głównymi komentowanymi kwestiami są muzyka, jedzenie i wódka. Ważny jest jej smak, jakość, która w znaczący sposób wpływa na to czy goście po wypiciu większej ilości będą mieć tzw. kaca. Nie bez znaczenia jest również wygląd butelki. Wódka J.A. Baczewski jest najwyższej klasy wódką ziemniaczaną produkowaną w oparciu o restrykcyjne zasady na najwyższej jakości aparaturze, co gwarantuje wysoką czystość i bardzo łagodny smak.

Wódka J.A. Baczewski zamknięta jest w eleganckiej butelce w kształcie karafki, która prezentuje się elegancko nawet bez dodatkowego ozdabiania. Jeśli komuś zależy na wysokiej jakości i eleganckim opakowaniu warto przemyśleć wybór tej właśnie wódki.

Smak, który nasi dziadkowie wspominają z sentymentem…

Wiele razy zdarzyło mi się słyszeć od osób starszych wspomnienia na temat niedoścignionej jakości wódki J.A. Baczewski w okresie przedwojennym. Z opowieści wynika, ze wódki z Lwowskiej Fabryki Baczewski były niedoścignionym wzorem dla innych producentów.

Elegancko zapakowana butelka wódki J.A. Baczewski może być zatem trafionym prezentem dla dziadków, z którego na pewno się ucieszą i spowoduje on sentymentalną podróż do czasów młodości.

Podstawowe informacje:

Nazwa: J.A. Baczewski Vodka Monopolowa
Producent: J.A. Baczewski
Surowiec:  Ziemniaki
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 35zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Doskonale czysta i przejrzysta.

Nos:

– Temp . pokojowa: Zaskakująco łagodny aromat. Można wyczuć subtelne nuty śmietanki, oraz lekkie apteczne akcenty. W tle majaczy pewna ziołowa nutka przypominająca połączenie bazylii i majeranku. Aromat jest ułożony i co zaskakujące pozbawiony charakterystycznej słodyczy rozgotowanych ziemniaków.
– Temp. 4-6 st. C: Po oziębieniu do temperatury Perfect Serve zapach staje się jeszcze bardziej łagodny. Nadal wyczuwalne są nuty słodkiej śmietanki, akcenty apteczne i ziołowe. Aromat przyjemny i zaskakujący jak na wódkę ziemniaczaną.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona praktycznie nie pozwala na wyczucie jakichkolwiek nut aromatycznych. Można byłoby pomylić ją z wodą, ma idealnie neutralny aromat.

Smak:

– Temp . pokojowa: O jakości wódki świadczy przede wszystkim smak w temperaturze pokojowej. Zaskoczeniem jest zdecydowanie jej łagodność. Alkohol co prawda daje o sobie znać poprzez umiarkowaną pieprzność jednak nie jest nachalny. Tło buduje delikatny smak słodkiej śmietanki, oraz szczątkowy smak puree ziemniaczanego.
– Temp. 4-6 st. C: W temperaturze Perfect Serve jest zaskakująco łagodna. Wyczuć można nutę słodkiej śmietanki, która obecna jest również w aromacie. Alkohol nie jest wyczuwalny prawie wcale.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest niemal neutralna. Pijąc ją w temperaturze 10 st. C miałem wrażenie że piję wodę.

Finish:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej w ustach pozostaje delikatny posmak słodkiej śmietanki z intrygującą ziołową nutą. Umiarkowanie rozgrzewająca w przełyku i żołądku.
– Temp. 4-6 st. C: W ustach pozostaje subtelny posmak słodkiej śmietanki, lekko rozgrzewająca w przełyku i żołądku.
– Temp. ok -10 st. C: Praktycznie bez odczucia w ustach, zmrożona daje przyjemne uczucie chłodzenia w przełyku i żołądku po czym lekko rozgrzewa.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

 

 

 

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • butelka wódki baczewski cena
  • baczewski wesele
  • ja barczewski vodka monopolowa cena