Gin Lubuski to najpopularniejsza marka ginu w Polsce. Produkowany jest od 1987 roku ze spirytusu zbożowego  z jałowcem, oraz dodatkiem przypraw takich jak lukrecja, kolendra, kwiat lawendy, cynamon, skórki owoców cytrusowych, anyż i inne. Początkowo produkowany w Polmosie Zielona góra, obecnie produkcja przeniesiona została do Torunia. Marka Lubuski jest własnością spółki Henkell & Co. Vinpol Polska.

Receptura Ginu Lubuskiego opracowana została przez panią Elżbietę Gołdykę w roku 1985/1986. W założeniu proces produkcji i składniki bazowe miały opierać się na tradycyjnej metodzie destylacji stosowanej w XIX wieku podczas produkcji ginu w Londynie. Za projekt kultowej butelki z zielonego szkła odpowiadali Alicja Matwijewicz i Witold Michorzewski.

Gin jest alkoholem o bardzo charakterystycznym smaku, przez co budzi on często bardzo skrajne emocje. Wiele osób docenia jego zdecydowany, ale nie odrzucający smak inni nawet na widok butelki ginu odczuwają silnie skrajne emocje i uważają, że „nie da się tego pić”. W obiektywnej ocenie i zestawieniu z innymi popularnymi markami, nie wypada wcale tak źle. Trzeba nawet przyznać, że trzyma bardzo przyzwoity poziom. Wyróżniają go charakterystyczne nuty jałowca i skórki cytrynowej podbudowane silną bazą korzenno ziołową. Doskonale nadaje się do drinków, oraz jako  digestif.

Ze względu na znaczną ilość składników użytych w procesie produkcji ginu jest to trunek trudny do dokładnego opisania, jednak w miarę możliwości starałem się, aby poniższa nota degustacyjna jak najlepiej oddawała jego charakter.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Gin Lubuski
Dystrybutor: Henkell & Co. Vinpol Polska.
Zawartość alkoholu: 38%
Gatunek: Gin
Cena: ok. 30zł/ 0,7l

Nota degustacyjna:

Oko: Idealnie przejrzysty i klarowny. Na ściankach kieliszka pozostawia długie i smukłe łzy.
Nos: Lekko alkoholowy, dominującymi nutami są aromaty jałowca, skórki cytrynowej i cynamonu. W tle można wyczuć lekkie trawiaste nuty.
Smak: W ustach zdecydowany smak jałowca, lukrecji i cynamonu. Umiarkowanie alkoholowy. Na języku i podniebieniu wyczuwalna lekka słodycz. Tło budują ziołowe nuty przypominające lawendę i rozmaryn, towarzyszą im nuty anyżu i skórek cytrusowych. Wyczuwalny jest jeszcze trawiasty smak przypominający nieco trawę żubrową.
Finish: Umiarkowanie długi, z wyraźnymi nutami jałowca i lukrecji. Lekko pieprzny.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!