Stumbras Centenary to ostatnia wódka opisywana w ramach Przeglądu Wódek. Wódka ta powstała, aby uczcić setną rocznicę założenia firmy Stumbras, która powstała w Kownie na Litwie w roku 1906. Jest to najstarsza i największa firma produkująca alkohole na Litwie.

Stumbras Centenary rozpoznawalny jest przede wszystkim dzięki dojrzałemu, złotemu kłosowi pszenicy umieszczonemu w butelce. Wódka ta produkowana jest ze spirytusu luksusowego wytwarzanego z mieszanki zbóż, w skład których wchodzi m.in. pszenica. Poddawana jest czterokrotnej filtracji przez  specjalistyczne srebrne filtry, które mają zapewnić jej wyjątkową czystość.

Trzeba przyznać, że rzeczywiście jest to bardzo dobra wódka, zarówno do degustacji, cocktaili, jak i na przyjęcia weselne. Smakowo prezentuje się bardzo dobrze, a dzięki wysokiej czystości przy umiarkowanej konsumpcji, następnego dnia nie odczuwa się nieprzyjemnych objawów ( w skrócie kaca).

Smak tej wódki w skrócie można opisać jako swojski o lekko wytrawnym charakterze. Czuć tutaj dosłownie przywiązanie do litewskiej tradycji. Za takie podejście do tematu należy się wielki szacunek dla producenta. W poniższej nocie degustacyjnej starałem się jak najlepiej oddać charakter tej wódki.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Stumbras Centenary
Producent: Stumbras
Surowiec: Mieszanka zbóż
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 24zł/0,5

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta, lekko oleista.

Nos:

– Temp . pokojowa: W pierwszym kontakcie wyraźnie dominuje słodki aromat ziarna, po chwili dochodzi do niego zapach żytniego chleba na zakwasie i słodkiej śmietanki. Bardzo przyjemny swojski aromat.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu uwydatnia się zbożowa słodycz i aromat śmietanki. Tło stanowi aromat żytniego chleba i orzechów włoskich.
– Temp. ok -10 st. C: Po zmrożeniu, wódka ma słodki zbożowy aromat, ciężko wyczuć coś więcej.

Smak:

– Temp . pokojowa: W ustach Stumbras Centenary jest lekko słodki, delikatnie piekący. Wyczuć można m.in. smak orzechów włoskich, ziaren pieprzu i prażonego ziarna.
– Temp. 4-6 st. C: Po lekkim schłodzeniu, lekka słodycz ziarna nadal kontrowana jest lekko cierpkim smakiem orzechów włoskich, prażonego ziarna i czarnego pieprzu.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona smakuje bardzo neutralnie i łagodnie, jest lekko słodka.

Finish:

– Temp . pokojowa: Krótki, pieprzny z lekko orzechowym posmakiem. Delikatnie rozgrzewający w żołądku.
–Temp. 4-6 st. C: Finish krótki, lekko pieprzny z orzechowymi nutami. Lekko rozgrzewający w żołądku.
–Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest niemal neutralna, w ustach pozostaje delikatnie słodki posmak z czasem przechodzący w lekką pieprzność. Przyjemnie rozgrzewający w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!