Lubelska Biała Trzy Zboża to jedna z pierwszych wódek, które wprowadziły trend na zestawianie wódek przy wykorzystaniu spirytusu kukurydzianego. Wódka ta produkowana jest z pszenicy, jęczmienia i wspomnianej wcześniej kukurydzy, dzięki czemu ma ona bardzo ciekawy smak.

Marka Lubelska znana jest przede wszystkim z tanich i popularnych wódek smakowych. Część z nich jest bardzo dobra, część niestety mniej udana. Dlatego z wódką czystą produkowaną pod tą marką nie wiązałem szczególnych nadziei. Jakie było moje zdziwienie, kiedy w moim kieliszku pojawiła się wreszcie Lubelska Biała Trzy Zboża. Jak wspomniałem wcześniej była to jedna z pierwszych wódek, która rozpoczęła trend na zestawianie wódek w połączeniu z alkoholem kukurydzianym. W przeglądzie wódek miałem wcześniej okazję próbować dwóch bardzo udanych kompozycji na bazie kukurydzy i innych polskich zbóż, tak więc jest z czym porównywać.

Teraz przyszła więc pora, aby uderzyć się w piersi i przyznać się, że pochopnie oceniłem tę wódkę. Lubelska Czysta Trzy Zboża śmiało może konkurować z innymi wiodącymi markami. Jest to jedna z najbardziej neutralnych wódek, jednak nie można odmówić jej charakteru, ponieważ smak i aromat są naprawdę umiejętnie ułożonymi kompozycjami.

Żeby nie być gołosłownym w poniższej nocie dokładnie opisałem poszczególne aspekty smaku i zapachu wódki Lubelska Trzy Zboża.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Lubelska Biała Trzy Zboża
Dystrybutor: Stock Polska
Surowiec: Pszenica, jęczmień i kukurydza
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 19zł/0,5

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta.

Nos:

– Temp . pokojowa: Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Alkohol wyczuwalny, ale nie uderzający. Aromat nieco mineralny, subtelnie owocowy z lekką nutą jabłka. W tle coś jakby lekka słodycz śmietanki.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu wódka jest niemalże neutralna, z lekkim mineralnym aromatem.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest całkowicie neutralna.

Smak:

– Temp . pokojowa: W smaku również jest bardzo stonowana. Jest w prawdzie lekko szczypiąca, ale z czasem język dostosowuje się i wszystko gra. Można wyczuć lekką słodycz śmietanki, którą w ciekawy sposób przełamuje delikatna taniczność podobna do smaku pestek czerwonych winogron. Bardzo interesujące odczucie.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu do temperatury Perfect Serve znacząco uwydatnia się słodycz, oraz lekka nuta wanilii. Bardzo przyjemna kompozycja.
– Temp. ok -10 st. C: Po zmrożeniu wódka jest niezwykle łagodna, jednak zachowuje niewielką słodycz.

Finish:

– Temp . pokojowa: Średniej długości, bardzo łagodny. W ustach pozostaje lekka słodycz i nuty wanilii, towarzyszy im również lekko zbożowy posmak. Delikatnie rozgrzewająca w żołądku.
–Temp. 4-6 st. C: Finish krótki, lekko słodki posmak w ustach, oraz subtelny posmak wanilii. Rozgrzewająca w żołądku.
–Temp. ok -10 st. C: W ustach pozostaje lekka słodycz, wódka jest niesamowicie łagodna. Rozgrzewa dopiero po chwili w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • lubelska trzy zbożowa
  • lubelska trzy zboża