Wódka Luksusowa jest jedną z najstarszych marek wódki produkowanej w Polsce. Jej historia sięga roku 1928. Ciekawostką jest fakt, że w latach 20-tych XX wieku była to najdroższa wódka czysta w Polsce.

Obecnie jest to jedna z najczęściej docenianych i nagradzanych wódek w Polsce. Jej nazwa wywodzi się od rodzaju spirytusu, z którego jest wytwarzana. Produkuje się ją  wyłącznie ze spirytusu luksusowego czyli poddanego czterokrotnej rektyfikacji. Wódka ta prawdopodobnie filtrowana jest w kolumnach przy użyciu węgla drzewnego – sugeruje to charakterystyczny ogniskowy posmak, który pozostawia zwłaszcza w temperaturze pokojowej.

Wódkę Luksusowa można obecnie znaleźć w kilku wersjach smakowych. Podobnie jak Wyborowa wódka ta jest jedną z najpopularniejszych polskich wódek za granicą. W Polsce cieszy się obecnie nieco mniejszą popularnością, jednak w latach 90-tych ubiegłego wieku można było znaleźć ją praktycznie w każdym polskim domu.

Poniżej standardowo szczegółowa nota degustacyjna wódki Luksusowa.

Podstawowe informacje:

Nazwa: Luksusowa
Producent:
Wyborowa S.A.
Surowiec:
Ziemniaki
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 23zł/0,5l

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta, lekko oleista.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta, oleista, delikatnie zmętniona.

Nos:

– Temp . pokojowa: W temperaturze pokojowej w degustowanej wódce można wyczuć charakterystyczny słodki aromat młodych ziemniaków, dalej pojawiają się delikatne nuty maślane, oraz aromat kory dębu. Całość tworzy bardzo stonowany przyjemny aromat bez zalegającej alkoholowości.
– Temp. 4-6 st. C: Po schłodzeniu w zapachu nadal przeważają słodkie nuty ziemniaczane, oraz lekko maślane lub śmietankowe tło. Aromat bardzo ułożony.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona posiada lekko słodki aromat.

Smak:

– Temp . pokojowa: W ustach lekko alkoholowa, umiarkowanie słodka z nutami słodkiej śmietanki i orzechów laskowych.
– Temp. 4-6 st. C: Po  schłodzeniu staje się wyraźnie oleista. W ustach wyraźna słodycz z nutami słodkiej śmietanki. Pozostawia delikatną powłokę na powierzchni języka i podniebienia.
– Temp. ok -10 st. C: Bardzo oleista o lekko słodkim smaku.

Finish:

– Temp . pokojowa: Po przełknięciu rozgrzewająca w żołądku, w ustach pozostaje lekko słodki posmak z lekkim akcentem węgla drzewnego.
– Temp. 4-6 st. C: Rozgrzewająca dopiero w żołądku, tak jak w temperaturze pokojowej pozostawia słodki posmak z nutą węgla drzewnego.
– Temp. ok -10 st. C: Zmrożona jest niemal całkowicie neutralna. Rozgrzewa dopiero w żołądku.