Perry Miłosławski to lekki napój alkoholowy produkowany z naturalnego soku gruszkowego. W Polsce znany jest również pod swojsko brzmiąca nazwą – gruszecznik, czyli lekkie, musujące wino gruszkowe.

Tradycja produkcji perry wywodzi się z Anglii, gdzie rozpoczęto jego produkcję już w czasach średniowiecza. Jego popularność stopniowo spadała wraz ze wzrostem popularności piwa. Od kilku lat zarówno perry i cydr przeżywają w Europie swoisty renesans.

Perry Miłosławski wyprodukowany został przez doświadczony i ceniony Browar Fortuna, trzeba przyznać, że w wyprodukowanym przez nich perry czuć doświadczenie jakie zdobyli dzięki produkcji wymagających stylów piwnych. Perry Miłosławski to nie kolejne nagazowane wino z gruszek, ale konkretny trunek z bogatym aromatem i bardzo rozbudowanym profilem smakowym. Na szczególną uwagę zasługuje pojawiający się konkretny aromat szampański co sugeruje, że do produkcji użyto naprawdę wysokiej jakości drożdży!

Jest bardzo pijalny, dzięki czemu świetnie gasi pragnienie. Stanowi również świetną bazę do wszelkiej maści grzańców, ponieważ jego profil aromatyczno – smakowy będzie idealnie współgrał z przyprawami korzennymi, cytrusami i miodem.

Przejdźmy zatem do dokładnej noty degustacyjnej.

Informacje podstawowe

Nazwa: Perry Miłosławski
Producent:
Browar Fortuna
Gatunek:
Perry
Alkohol: 4,5% obj.

Nota degustacyjna

Oko: Perry zamknięte jest w butelce z ciemnego szkła, która ma chronić je przez utlenieniem. Po przelaniu do kieliszka zaobserwować możemy, jasną i czystą słomkową barwę. Na powierzchni pojawia się piana, która momentalnie redukuje się do symbolicznej mgiełki na powierzchni.
Nos: Słodki aromat gruszek, z wyczuwalną nutą kwaśnych dzikich gruszek. Ciekawym faktem jest obecność dosyć wyraźnego aromatu szampańskiego. Bardzo przyjemna i oryginalna kompozycja. Browar fortuna zachwyca po raz kolejny.
Smak: Tak jak zapowiada producent ma ono półsłodki profil. Na języku zdecydowanie królują świeże owoce takie jak gruszki, jabłka i winogrona. Owocową słodycz kontruje lekka kwaskowość. Widać, że browarnicy z browaru Fortuna wiedzą jakich drożdży używać, aby wydobyć z surowca jak najwięcej smaków i zapachów! Jedyną wadą może być lekka wodnistość, ale przeszkadza dopiero po znacznym ogrzaniu trunku. Umiarkowane wysycenie zapewnia dodatkową rześkość perry.
Finish: Posmak jest krótki, ale przyjemnie owocowy – na wyrazistości zyskuje gruszka, której towarzyszy słodki smak rodzynek. Alkohol bardzo dobrze ukryty i niewyczuwalny.