Wódka Biały Bocian coraz częściej pojawia się na weselnych stołach. Wpływa na to wysoka jakość, bardzo ciekawy i przystępny smak.

Wódka ta produkowana jest w Polmosie Bielsko – Biała w oparciu o unikalną recepturę bazująca na mieszance zbóż pochodzących z Wielkopolski – w tym z ziarna kukurydzy, które nadaje jej charakterystycznej słodyczy i przyjemnych waniliowych nut. Na etykiecie znaleźć możemy informację, że produkt nie zawiera glutenu. Jak dowiedziałem się od kompetentnych osób w Polmosie informacja ta umieszczona jest na etykiecie na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011, według którego „czysty” alkohol etylowy pochodzenia rolniczego nie zawiera glutenu, a co za tym idzie wódka czysta powstała na bazie takiego spirytusu również nie zawiera glutenu. Informacja taka umieszczona na etykiecie na pewno wpłynie tylko na plus biorąc pod uwagę powszechnie panującą ‘modę’ na eliminację glutenu z diety.

W procesie technologicznym alkohol filtrowany był przez specjalne dyski węglowe przez co zyskał tak wysoką czystość i łagodność. Spirytus natomiast rozcieńczany był w sposób kaskadowy, polegający na stopniowym dodawaniu wody zdemineralizowanej, aż do uzyskania wymaganej mocy 40%. Na koniec gotowa wódka poddawana jest procesowi wielostopniowej filtracji mającej na celu klaryfikację trunku.




Wódka Biały Bocian zamknięta jest w oryginalnie wyglądającej butelce, z ciekawą wąską szyjką. Warto zauważyć, że nalewa się z niej bardzo wygodnie, a konstrukcja szyjki ogranicza rozlewanie wódki. Na froncie butelki, tuż nad etykietą znajduje się wytłoczony symbol bociana w locie.

Wódka ma bardzo ciekawy słodki smak, w temperaturze pokojowej słodycz jest troszkę zbyt ciężka, jednak schłodzona do temp. Perfect Serve czyli 4-6°C smakuje bardzo dobrze. Aromat również jest bardzo przyjemny.

 

Podstawowe informacje:

Nazwa: Biały Bocian
Producent: Polmos Bielsko-Biała
Surowiec:  Mieszanka zbóż (w tym kukurydza)
Zawartość alkoholu: 40%
Cena: ok. 22zł

Nota degustacyjna:

Oko:

– Temp . pokojowa: Idealnie przejrzysta.
– Temp. 4-6 st. C: Idealnie przejrzysta.
– Temp. ok -10 st. C: Idealnie przejrzysta, lekko oleista.

Nos:

– Temp . pokojowa: Bardzo przyjemny zbożowy aromat, nieco lukrowy. Wyczuwalne nuty wanilii i orzechów laskowych. Lekko alkoholowy.
– Temp. 4-6 st. C: Aromat zbożowy uwydatnił się, natomiast zapach lukru nico zelżał. Przyjemny aromat wanilii i orzechów pozostał. Całość tworzy bardzo przyjemny zapach.
– Temp. ok -10 st. C: Łagodny, lekko słodki aromat ze zbożowymi nutami.

Smak:

– Temp . pokojowa: Lekko alkoholowa, słodka. Słodycz nieco likierowa. Troszkę muląca. Poza nią wyczuwalny smak ziarna i skórki od chleba. Lekko alkoholowa.
– Temp. 4-6 st. C: Słodycz w tej temperaturze jest już o wiele bardziej ułożona. Pije się przyjemnie, alkohol wyczuwalny, ale nie szczypiący. Na podniebieniu wyczuć można smak orzechów laskowych i nutę wanilii.
– Temp. ok -10 st. C: Wódka bardzo łagodna, lekko słodka.

Finish:

– Temp . pokojowa: Lekko pieprzny w połączeniu z lukrową słodyczą – ciekawe, ale ciężkie połączenie. Rozgrzewająca w żołądku.
– Temp. 4-6 st. C: Delikatnie słodko – pieprzna. Przyjemnie rozgrzewająca w żołądku.
– Temp. ok -10 st. C: Neutralny. Przyjemnie rozgrzewająca w żołądku.

Podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli masz jakieś propozycje – nie krępuj się, pisz!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. z fraz:

  • wódka bocian
  • bocian wodka
  • biały bocian wódka
  • biały bocian
  • wódka biały bocian